Мали: Ребаланс буџета позитиван и развојни, вишак у буџету 60,6 млрд динара

БЕОГРАД: Ребаланс буџета за ову годину је позитиван и развојни, изјавио је данас министар финансија у Влади Србије Синиша Мали и навео да је ребаланс позитиван јер је остварен вишак у буџету од 60,6 милијарди динара, као и да се он ради како би се тим новцем помогло онима којима је помоћ потребна.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Он је на седници Одбора за финансије, буџет и контролу трошења јавних средстава Скупштине Србије истакао да ће највећи део тог новца бити употребљен за повећање плата и пензија.

"Повећање плата за медицинске сестре и техничаре као и неговатељице у установама социјалне заштите у септембру је 5,5 одсто и са осталим повећањима која су већ била имаћемо укупно повећање плата у јавном сектору од 30,6 одсто. Од октобра ће пензије бити повећане за 5,5 одсто, од 1. јануара следеће године за још 14,8 одсто, тако да ће укупно повећање пензија за две године износити 56,1 одсто“, изјавио је Мали.

Додао је да ће реални раст пензија износити 6,3 одсто.

Према његовим речима трећа ставка када је реч о улагању новца из ребаланса јесте помоћ мајкама деце до 16 година.

"За ову помоћ се пријавило 935.000 деце а процењујемо да деце у овом узрасту има укупно 1.190 000. Пријава траје до 20. септембра а за ову сврху је неопходно 12 милијарди динара“, рекао је он.

Следећа инвестиција су капиталне инвестиције, где се, како је навео министар Мали, не стаје ни са једном капиталном инвестицијом.

Навео је и да је у прва два квартала ове године остварен раст бруто домаћег производа и то у првом за 0,9 одсто, а у другом за 1,7 одсто.

"Ребалансом за пољопривреду издвајамо додатних 35 милијарди динара, па ће удео буџета за пољопривреду у укупном буџету бити седам процената", рекао је Мали.

За лечење ретких болести и слање деце на лечење у иностранство издвојено је 3,9 милијарди динара, нагласио је министар и додао да за ту сврху никада није издвојено више новца.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести