Мали: За десетак дана предлог буџета за 2020.

БЕОГРАД: Влада Србије ће за десетак дана усвојити предлог буџета за наредну годину, најавио је данас министар финансија Синиша Мали и истакао да ће буџет бити развојни.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Већ сада имамо списак пројеката које ћемо наставити да радимо", рекао је Мали у Влади, на конференцији за медије са тимом Међународног монетарног фонда (ММФ) који завршава двонедељну посету нашој земљи.

Министар је навео да ће бити издвојена средства за Моравски коридор, деоницу Појате - Прељина, за изградњу аутопута Београд - Сарајево, за изградњу саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница, за деоницу Сурчин - Обреновац, као и за деоницу Нови Београд - Сурчин.

Затим за београдску обилазницу, деоницу мост преко реке Саве код Остружнице - Бубањ поток, брзу саобраћајницу Нови Сад - Рума, затим за деоницу Прељина - Пожега.

Ту су и пројекат мађарско - српске железнице, реконструкција железничке пруге Ниш - Димитровград.

"Издвојили смо и значајна средства за рехабилитацију путева и унапређење безбедности саобраћаја", рекао је Мали.

Каже да ће се ићи на стопу раста од четири одсто у 2020. години, што показује да се привредни раст убрзава, као и да ће бити планиран буџетски дефицит од 0,5 одсто.

Мали је казао да ће се ићи на даље смањивање оптерећења на зараде, са 62 на 61 одсто.

"Идемо са даљим смањењем опререћања на зараде", нагласио је министар финансија.

Најавио је да ће од 1. јануара почети имплементација швајцарског модела повећања пензија, односно индексације пензија.

"То је фер и поштен модел, који предвиђа повећавање 50 одсто од раста инфлације, а 50 одсто од просечног раста плата", навео је Мали.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести