Малићи: Таксе, а можда и Харадинај одлазе наредне седмице 

ПРИШТИНА: Таксе на робу из Србије, али не и из БиХ биће решене, у складу са захтевима САД и ЕУ, без обзира на то што премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, трди да том мером штити интерес Косова, изјавио је политички аналитичар Шкељзен Малићи. 
ramus haradinaj, epa
Фото: EPA (VALDRIN XHEMAJ)

Малићи је за приштинску ГазетуЕxпрес подсетио да је први који је предложио привремено укидање такси на робу из Србије ради наставка дијалога.

Сматра да, ако Харадинај нема подршку већине за неукидање такси, онда не може ни да тврди да ту меру држи зарад интереса Косова.

Да би Харадинај тако мислио, каже Малићи, потребна му је подршка других политичких странака или подршка опозиције.

Чврсто се држећи става да неће укинути таксе Харадинај очито не познаје не само САД, већ и друге политичке лидере у Приштини, који предлажу да та мера буде привремено укинута.

"Верујем да ће та већина која се залаже за суспензију такси укинути ту меру или сменити Харадинаја са места премијера", рекао је Малићи.

Упзорио је да су санкције САД против Приштине засад симболичне и да су оне практично погодиле само Харадинаја.

Ако Харадинај остане упоран у свом ставу, Малићи очекује да санкције буду проширене и оне би, каже, могле да поткопају безрезервну подршку САД Приштини која траје од 90-их година прошлог века, а посебно "кључну и незаменљиву улогу коју је Америка имала у подстицању и подржавању косовске независности".

САД су до сада ускратиле визу Харадинају, а потом је отказана и посета команданта Националне гарде Ајове, генерала Тимоти Ора Приштиним, а најављен је прекид сарадње и подршке трансформацији КБС у тзв. војску Косова, укључујући снабдевање оружјем.

Малићи очекује, међутим, да ће ових дана, већ наредне седмице, питање такси бити решено у складу са, како каже, захтевима САД и ЕУ.

Његов предлог је да таксе буду укинуте само за Србије, не и за БиХ, јер смара да је понашање Сарајева у трговини са Косово горе од Београда.

Са Сарајевом би, каже Малићи, Приштина могла да започне разговоре о реципроцитету.

Упитан да ли ће пасти Харадинајева влада и да ли ће Косово имати ванредне парламентарне изборе, Малићи верује да се то неће догодити све док не буде довољно разлога.

"Не, постојећа скупштина је још увек у свом мандату и требало би прво покушати са прекомпоновањем коалиције на начин на који би она могла бити још стабилнија од актуелне са Харадинајем, а која је на власт дошла захваљујући гласовима Српске листе. У новој коалицији би могла да буде (сада опозициона) СДП (Шпенда Ахметија)", каже Малићи.

Само у случају да није могуће обезбедити нову већину на тај начин, онда би скупштина требало да буде распуштена и расписани избори.

Иначе, у сваком другом случају избори нису опција, јер би они ометали наставак дијалога са Београдом и постизање, како каже Малићи, историјског споразума 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести