Манчанг: За Пекинг Косово је Србија и тако ће бити

БЕОГРАД: Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг је изјавио да је Косово за Пекинг Србија и да ће тако остати, најавио је да ће његова земља учествовати на тендеру за РТБ Бор, у складу са законима Србије, као и нова улагања у фабрику аутомобилских делова.
1
Фото: Tanjug

Манчанг је у интервјуу за СРПСКИ ТЕЛЕГЕРАФ рекао да ће председници Србије и Кине, Александар Вучић и Си Ðипинг имати састанак у Кини, на скпу који је јавности познат као "Летњи Давос".

"Председник Србије долази на лични позив председника Кине. Председник Вучић је био у Кини док је обављао функцију премијера, као и тада и сада је добродошасао, што је председник Ðипинг написао у писму Вучићу. Председник Србије ће имати низ важних билатералних разговора. Сигуран сам да ће то бити успешна посета, као што је било увек досад", рекао је кинески дипломата.

Односе наших двеју земаља, Мандчанг описује као "златно доба" Пекинга и Београда.

Досад, каже, није било тако.

Описујући како је до тога дошло, Манчанг каже да између Пекигнга и Београда постоји традиционална, стабилна пријатељска сарадња.

"Кроз историју Кина никада није била на страни која је против Србије, њених интреса, и народа. Били смо уз Србију у најтежим временима, када су биле санкције, бомбардовање...", навео је.

Што се тиче српског народа, кинески дипломата каже да је ситуација иста, односно да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Кине.

"Никада никоме није дозвољавала да се на тлу Србије учини несто против кинеских интереса. Никад! Ником! Два народа се воле, а две владе воде пријатељску политику", рекао је Манчанг.

Најављујући велику кинеску инвестицију у Србији, о којој је говорио и председник Вучић, али није откривао детаље, Манчанг каже да је скоро 80 одсто припрема за тај пројекат урађено.

"У почетку је, каже, та инвестиција требало да буде 400 млиона долара, а сада је вероватно то дупло више. У току су разговори, ускоро ће српска делегација ићи у Кину на разговоре...", рекао је Манчанг, рекавши, не желећи да открива детаље.

Рекао је само да је реч о производњи аутомобилских делова.

Упитан шта се дешава са РТБ Бором, Манчанг каже да кинеска компанија има интереса за сарадњу са тим комбинатом, као што, како је рекао, има интерес за сарадњом и у другом областима, попут инфраструктуре.

"Што се Бора тиче, ми поштујемо закон Србије, на основу тога кинеска компанија ће равноправно учествовати на тендеру када он буде објављен", рекао је амбасадор Кине.

Говорећи о Косову, Манчанг је поновио да је кинески став свима познат.

"Кина као стални члан Савета безбедности не признаје Косово. То значи да ми смтрамо да је то Србија. Питање Косова треба решавати на основу Резолуције Савета безбедности и у складу са важним међународним документа. Подржавамо разговоре Београда и Приштине, како би се тај проблем решио", рекао је Манчанг.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести