Мандић: Наставља се антисрпска политика у Црној Гори

БЕОГРАД: Испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици почео је Тројичиндански сабор на којем ће бити изражен протест против усвајања Закона о слободи вероисповести, који је усвојила црногорска влада и треба да га проследи скупштини, а један од лидера опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је да најава председника Црне Горе Мила Ђукановића да ће радити на обнови црногорске аутокефалне цркве представља наставак антисрпске политике црногорског режима.
Andrija Mandic/Tanjug
Фото: Rojters

РТС подсећа да су Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве (СПЦ) и опозициони Демократски фронт саопштили да верници у Црној Гори припадају српској цркви и поручили властима у Подгорици да се не обрачунавају с неистомишљеницима.

"На сабору желимо да пружимо подршку нашим епископима, свештенству, да заједно са Српском православном црквом којој припадамо пошаљемо поруку црногорском режиму и Милу Ђукановићу који је најавио обрачун с нашом Црквом кроз форму наводног обнављања аутокефалности црногорске православне цркве - да то не раде, да је то опасан посао и да је то само наставак антисрпске политике коју они спроводе", казао је Мандић у Јутарњем програму РТС у јављању уживо из Подгорице.

Он је црногорске власти позвао да се зауставе и да, како каже, престану да чине то што чине не само српском народу који живи у Црној Гори него и Србији и свим Србима на планети.

Мандић наводи да Ђукановић даје снажну подршку такозваној држави Косово.

"Није никаква тајна да је Мило Ђукановић саставни део великоалбанског државног пројекта и да малена Црна Гора на чијем је челу даје снажну подршку лажној држави Косово. Да би могао што снажније да помогне ту државну творовину према упуствима која добија са стране, он има задатака да се обрачуна са Србима који живе у Црној Гори. Они желе да кроз обрачун са Српском православном црквом, кроз асимилацију српског народа у Црној Гори, дају између осталог допринос стварању великоалбанског државног пројекта на овим просторима, зато што су саставни део тога", оценио је Мандић. 

Он је казао да од Венецијанске комисије не очекује помоћ.

"Ми немамо никакво поверење у Венецијанску комисију. Двоје људи који су са ових простора а чланови су комисије, управо су најснажнији заговорници такозване аутокефалне цркве", рекао је Мандић.

Један од лидера Демократског фронта поручио је да ће наставити с борбом.

"Ми се овде боримо, имамо одговорност за наш народ, имамо одговорност за нашу цркву и ми ћемо сигурно наставити да радимо тај посао онако како најбоље знамо", навео је Мандић и додао да од Србије очекује једну врсту солидарности и да настави да ради оно што је прописано Уставом.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести