Манојловић: Укидање Уредбе Јадар превара, Рио Тинто се враћа након избора

Председник Удружења за заштиту уставности и законитости и директор кампање "Крени-промени" Саво Манојловић изјавио је данас да је начин на који је укинута Уредба "Јадар" велика превара и да је намера да се Рио Тинто врати након избора, због чега је за четвртак заказан нови протест.
savo manojlovic. YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"У четвртак у 19:00 заказујемо нови протест: 'Србија није на продају' испред Председништва. Остају два услова. Укидање уредбе на правно исправан начин и увођење забране за рударење бора и литијума", навео је Манојловић у писаној изјави.

Он је оценио да је Прострони план "Јадар" укинут на правно неисправан начин, уз подсећање да су Влади Србије, заједно са захтевом за забрану истраживања и екполатације бора и литијума, указали на тачан правни пут како ставити ван снаге Уредбу.

"На овај начин Влада Србије омогућава Рио Тинту да сутра одлуку о укидању оспори и реактивира просторни план. Истовремено, без правног основа појачава се правна аргументација Рио Тинта када буде тужио Србију за одштету", указао је Манојловић и оценио да Влада тиме директно ради против интереса Србије.

Додао је да су у допису јасно навели да пре него што Влада стави ван снаге план, Министарство за заштиту животне средине мора да укине сагласност на Извештај о стратешком утицају Просторног плана због незаконитости, као и тачне разлоге тих неправилности на основу којих је могуће израдити правно ваљано образложење.

Када је реч о увођењу забране истраживања и експолатације литијума и бора кроз законске измене, чиме се еколошки штетно рударење забрањује на нивоу целе Србије, Манојловић је рекао да је очигледно да је мораторијумом од једне године који је предлагао председник Србије и неисправним укидањем уредбе, требало да се пројекат стопира до избора.

Према његовим речима, то објашњава и одбијање премијерке да јавно гарантује безбедност волонтерима који ће скупљати народну иницијативу, као и одлучивање о народној иницијативи пре избора.

Удружење за заштиту уставности и законитости је спремно да Влади бесплатно понуди помоћ око састављања образложења и начина отклања свих неправилности, рекао је Манојловић и додао да је Влади предат и предлог како треба да гласи нови члан 4а Закона о рударству и геолошким истраживањима којим се забрањује истраживање и екполатација бора и литијума.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести