Мантер: За САД Вучић кључни актер за мир на Балкану

ЊУЈОРК :  Председник ИстВест института И бивши амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер очекује да ће председник Србије током предстојеће посете САД указати на то да на западном Балкану постоје озбиљни изазови И да је земљама региона потребна помоћ САД у цију проналажења решења. 
manter
Фото: Dnevnik.rs

Премда не може да каже која конкретна питања ће Вучић покренути у Вашингтону, Мантер истиче да верује да ће то бити његова свеобухватна порука. 

Према његовим очекивањима, Вучић ће се, као И Вашингтон, усредсредити на низ питања, од руковођења у БиХ И Македонији, преко односа Београда И Приштине, до економског повезивања региона И чланства у западним институцијама. 

“САД гледају на председника Вучића као на кључног актера у одржавању мира И стабилности у суседству Србије”, рекао је Мантер за Тањуг. 

На питање шта се може очекивати од америчке администрације када је реч о заштити српских интереса у оквиру дијалога Београда И Приштине, као и заштите српске мањине на Косову, Мантер одговара: 

“Морате питати америчку администрацију о њеној политици. Док сам ја био дипломата, увек смо истицали значај демократских институција, укључујући заштиту права мањина.” 

Бивши амерички дипломата каже И да је политика САД одавно да промовише интеграцију балканских држава у западне институције, укључујући ЕУ. 

“То је нешто до чега је пријатељима земаља региона сигурно стало”, каже Мантер. 

Он додаје да тренутно, заједно са амбасадорима Френком Визнером И Розмери ди Карло (који су иначе добри познаваоци прилика на Балкану) ради на пројекту с циљем да се америчкој влади дају савети о политици која ће допринети успеху свих земаља региона. 

“Промовисање интеграције у западне институције биће главни део тога”, поручује Мантер. 

Говорећи о ставу САД према одоносу Србије И Русије, Мантер наглашава да је “Русија пријатељ Србије, баш као што су САД пријатељ Србије”. 

“Мислим да је за Србију мудро да сарађује са обе земље, пошто обе јавно подржавју циљ Србије да постане члан ЕУ И допринесе миру И стабилности на Балкану”, оцењује Мантер. 

Коменатришући питање руско-српског хуманитарног центра у Нишу, на који амерички званичници не гледају баш са одобравањем, као И медијске шспекулације о могућем отварању америчког центра, заједно са ЕУ у Ужицу, Мантер каже: 

“Саветујем вам да о томе (хуманитарним центрима) разговарате са представницима америчке владе. Лично сматрам да Америка, уместо да се бави такмичењем у вези са хуманитарним центрима, може најбоље да допринесе повећањем инвестиција, користећи таленте људи које земље попут Србије нуде, И сектора економије који имају изузетан потенцијал за успех.” 

Мантер такође не сумња да ће Вучић током посете Вашингтону желети да искористи прилику да промовише економске могућности у Србији. 

“И слажем се са њим: економија И пословање су кључни за будући успех”. 

Мантер је навео И да се ИстВест институт, на чијем је челу, поново ангажује у Србији И региону, додајући да ће истраживање могућности за економски раст бити такође у њиховој агенди. 

Најавио је И да ће крајем месеца посетити Србију. 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести