Мариника Тепић: Директор ВБА умешан у шверц оружја и аферу прислушкивања

БЕОГРАД: Потпредседница Странке Слободе и правде Мариника Тепић одржала је данас конференцију за медије на којој је оптужила директора Војнобезбедносне агенције (ВБА) Ђуру Јованића да је умешан у наводни шверц оружја, заташкавање афере прислушкивања председника Александра Вучића.
marinika tepic yt
Фото: Youtube Printscreen

Тепић је навела да је Јованић успон и унапређења стицао паралелно са успоном Александра Вучића чији је, како тврди, био лични пратилац када је Вучић 2012. постао министар одбране.

Потпредседница ССП је изнела тврдње о његовој умешаности у трговину оружја из ратних резерви 2017. и 2018. године, као и да је Јованић крио од председника Србије да је Вучић "упао" у, како тврди, легално прислушкивање криминогених лица, са којима је, како тврди Тепић, Вучић био у комуникацији.

Тепић је навела да је Јованић три пута напредовао у служби мимо прописа и да је недавно, такође мимо прописа, добио стан од скоро 100 квадрата, те упитала да ли је на тај начин награђен јер је, како тврди, наводно заташкавао одговорност ВБА у прислушкивању Вучића или зато што је наводно прикривао шверц оружја.

Она је навела да је од 2018. године, од када је Ђуро Јованић дирекор ВБА, више од 10 посто најбољих професионалаца ВБА напустило службу, а да је добар део њих деградиран и дислоциран, послат у неке друге градове, односно, како каже – склоњен.

На питање да ли има документа којима би поткрепила своје тврдње, Тепић је казала да су њене тврдње потковане прецизним информацијама и службеним нотама и белешкама које су ‘‘приложене тамо где треба’‘ и које су годинама даване надлежним лицима, а које су, каже, годинама игнорисане.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести