МАРКО ЂУРИЋ: НАТО да привремено преузме полицијске надлежности на северу КиМ

ЊУЈОРК: Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД, изјавио је да његова земља позива НАТО да привремено преузме полицијске надлежности на северу Косова и Метохије.
s
Фото: Youtube printscreen/Republika News

Гостујући у емисији Њузмакса, Ђурић је јуче рекао да Србија жели да мировне снаге предвођене НАТО-ом привремено замене полицијске органе у региону због пораста етничких сукоба. Ђурић је рекао да ће снаге НАТО-а помоћи у спровођењу ранијих споразума између Београда и Приштине које је, како верује, прекршио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти када је створио "моноетничке полицијске снаге". "Нажалост, у протеклих 20 месеци ситуација у источној Европи се погоршала", рекао је Ђурић говорећи о Куртијевом контроверзном мандату, који је кулминирао једнодневном пуцњавом у близини манастира у Бањској у недељу. Према његовим речима, тужно је што видимо заправо слику у огледалу онога што се дешавало Албанцима почетком 90-их на КиМ. Сада то Србима ради лидер косовских Албанаца Курти, рекао је Ђурић. Због сукоба, рекао је Ђурић, Србија тражи да се спроведе независна међународна истрага како би се открило шта се догодило.

"Нападнут је српски манастир", казао је Ђурић и истакао да су тројица локалних Срба нажалост мртва, као и полицајац косовски Албанац.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести