Марковић: Бојкоти углавном дају јадне резултате

БЕОГРАД: Садашња опозиција је најслабија опозиција од обнове вишепартијске демократије пре 30 година, оценио је историчар, потпредседник и кандидат за посланика СПС Предраг Ј. Марковић и указао да нико у парламентарној историји није тако поразио своје политицке противнике као Александар Вучић.
predrag markovic
Фото: Tanjug (Predrag Crvenković)

"Као искусни шахиста, у свакој партији је био неколико потеза испред својих супарника", наводи Марковић у интервјуу за Блиц.

Он наводи и да историја показује да бојкоти углавном дају јадне резултате, или цак производе сасвим супротне последице од намераваних.

Оценио је и да је "савез за бојкот'' веома лабав, да је врло тешко опстати као ванпарламентарна опозиција, а ако Покрет слободних грађана успе уђе у скупштину, грађани ће моци да упознају њихове идеје и визије.

Марковић истиче да су избори најлегитимнији нацин за смену или поцетак смењивања неке власти, да су 2000. године институције биле у горем стању, као и целокупна ситуација у држави, па се тадашња опозиција осмелила да се бори парламентарним средствима.

По њему опозиција није проблем за Вучић и да се он суочава са другим изазовима као што су "мангупи у његовим редовима", економски цунами изазван короном, као и суштински уцењивацка политика западних сила.

Сматра и да је ова влада једна од ретких у доба вишестранацја која је издржала цео мандат и нешто приде што јој већ даје како би неки рекли, историјски знацај.

Упитан зашто је на листи за полсанике каже да су у СПС закључили да странка треба да покаже доказане људе с именом, презименом и видљивом достигнуцима у ономе циме се баве.

"Зато су на листи многи такви људи", напомиње.

Каже и да је мало која странка као ДС која је некада окупљала највеће интелектуалне величине тако олако прокоцкала поверење својих гласча и чланова и власт.

За уједињену ДС , сматра да су потребни нови људи на челу. "Неке садашње вође одбијају да се повуку, упркос изразито лошем лицном рејтингу".

На питање да ли види могуцност да поново формирају власт с њима, казе да СПС постојано стоји на бранику отаџбине, а Дациц представља снажног партнера Александру Вуцицу у епској борби за државне интересе, која је важнија од политикантских рацуница.

Говорећи о Косову напомиње да подела не мора да буде одвајање севера и напуштање остатка Косова.

"Замислимо српске енклаве, а посебно светиње, као архипелаг. Сви Срби и сва српска светилишта треба да буду на неки нацин интегрисани у српско друштво и државу. А да притом не буду мета сталних напада незадовољних Албанаца. Изнад свега, Србија треба да ојаца. Снажна Србија, која пружа бољу будуцност и Србима и Албанцима, лакше це убедити и наше албанске комшије са Косова да буду у што бољим односима с њом", сматра Марковић.

Каже и да је Аљбин Курти фанатицни националиста и да ако му је стварно стало до будуцности свог народа, он це преговарати. "Предуслов за преговоре је да и Србија добије мало шаргарепе, а не само штап као до сада".

Истиче да од снажне Србије зависи и како ће заштити Србе и СПЦ у Црној Гори. Србија мора да употреби сва средства за заштиту цркве и народа. "Мислим да је дошло време за озбиљно дописивање с Европском унијом и осталим важним медународним телима", додаје Марковић.

"Срби у Црној Гори би требало да имају најмање онолико права као Мадари и Хрвати у Србији. То подразмева и сразмерно уцешце у свим органима власти и јавним установама", истиче он.

Наводи и да је СПС права, велика левицарска странка и да никада неце нити је икада гледала благонаклоно на изопачену десницу, попут "Левијатана".

Упитан да ли је Бошко Обрадовић фашита, каже да сваки Србин који подигне руку у нацистицки поздрав пљунуо је на све слободарске традиције и жртве нашег народа.

"Прави фашисти треба да буду кривицно гоњени. У осталим слуцајевима се не сме олако користити рец фашизам, поготово не у дневнополитицким царкама. Не треба да свет помисли како је Србија пуна фашиста", оцењује Марковић.

Закључује и да је Социјалистицка партија Србије је једина озбиљна левицарска партија.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести