Марковић: Митрополија и Амфилохије једина адреса за дијалог

ПОДГОРИЦА: Легитимна адреса за разговор о Закону о слободи вероисповести за нас је Митрополија црногорско-приморска и митрополит Амфилохије, изјавио је данас премијер Црне Горе Душко Марковић и поручио да о томе не може одлучивати председник Србије Александар Вучић, који је, иначе, раније изјавио да друга страна у дијалогу треба да буде СПЦ.
dusko markovic
Фото: Vlada Crne Gore/Dusko Markovic

Гостујући на ТВ Црна Гора, Марковић је такође најавио да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора.

За односе Србије и Црне Горе Марковић је рекао да су они најлошији од обнове независности, али не, како тврди, заслугом званичне Подгорице.

Осврнувши се на чињеницу да у Црној Гори послују бројне компаније из Србије, те да у у тој држави током летње сезоне ради око 10.000 сезонских радника из Србије, Марковић је одговорио рачуницом колико они "коштају" државу Црну Гору:

"Узмимо податак да је просечна нето плата око 500 евра, месечно то је пет милиона. За четири месеца то је близу 25 милиона", рекао је Марковић.

Коментаршићу изјаву председника Удружења правника Црне Горе Бранислава Радуловића да је један број цркава укњижен у катастру на митрополита Амфилохија, Марковић је рекао да су имали те информације и не само за митрополита, него и за неке друге свештенике.

"То јасно говори да је након 1986. године, по нашим подацима, дошло до незаконитог преписивања имовине са државе на Митрополије, односно на свештенике Митрополије. Овде одговорност носе државни службеници", рекао је Марковић.

Сваки случај ће, уверава Марковић, бити преиспитан.

"Сада је Црна Гора снажна држава, утемељена држава, независна и суверена, чланица НАТО-а и кандидат за чланство у ЕУ и ово је сада време кад треба да решимо ово преостало питање које је изазивало много полемика, како да једна верска заједница може да функционише у правном систему, а да није регистрована, како преко 200 свештеника није пријављено, није регистровано, немају боравак, а долазе из Северне Македоније, Србије, Русије", каже Марковић.

Поновио је да Закон о слободи вероисповести није могуће повући, а влада ће, казао је, о њему разговрати са актерима унутар Црне Горе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести