Мартиновић: Насловна НИН-а позива на убиство Вучића

БЕОГРАД: Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић изјавио је да је скандалозно да недељник НИН на насловној страни сутрашњег издања објави фотографију на којој се, како каже, позива на убиство председника Србије Александра Вучића.
martinovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Мартиновић је у Скупштини Србије показао насловну страну тог недељника на којој се, како је рекао, налазе председник Вучић и председник РС Милорад Додик и уперена снајперска пушка у шефа српске државе.

Он је позвао главног и одговорног уредника НИН-а који, како каже, ових дана држи лекције о моралу и етици, да објасни шта му значи та фотографија на којој је снајперска пушка уперена у председника Србије.

"Као из времена Гебелса. Уништити Србију и РС. Ако то допустимо, шта ћемо ми Срби"?, упитао је Мартиновић.

Мартиновић је рекао да грађани такође треба да се замисле над пропагандом која се шири да у Србији нема слободе медија.

“Не да је има, ово више није слобода медија, ово је постала анархија у којој сваки лудак који мисли да је новинар може да објави фотографију у којој се врло јасно позив на убиство председника Републике”, рекао је Мартиновић.

Он је додао да се СНС никада неће са политичким противницима обрачунавати на такав начин, већ да ће их увек побеђивати на изборима.

Упитао је каква се порука шаље таквом насловном страном и да ли је то: Хајде да убијемо Вучића и да од Србије направимо Боливију.

“Ово је јасна порука оних који стоје иза Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића, Маринике Тепић, свих њих који данима и недељама воде кампању против Александра Вучића, против Небојше Стефановића, против наше наменске индустрије, против наше војске и наше државе. Ово је позив на убиство”, рекао је Мартиновић.

Истакао је да треба да је срам оног ко је ставио такву насловну фотографију.

“Пре неколико дана, када је Вучић био смештен на ВМА Локални фронт из Краљева је рекао да Алескандру Вучићу треба сасути рафал у леђа. Пет метака у леђа. И ево, сутра можете да купите НИН, а на насловној страници врло демократски, европски, грађански објављена фотографија Александра Вучића у кога је уперена снајперска пушка”, рекао је Мартиновић.

 

Насловна страна сутрашњег издања недељника НИН, објављена на Инстаграм профилу овог недељника, са фотографијом на којој је оружје са цеви упереном према председнику Србије Александру Вучићу, узбуркала је јавност и изазвала низ негативних коментара да је реч о претњи смрћу Вучићу.

У коментарима на друштвеним мрежама најчешће се наводи да објављивање фотографије представља нескривено цртање мете на целу председника Србије.

Због ове скандалозне илустрације у НИН, згрозили су се цак и њихови цитаоци, који су на Твитеру поцели да остављају коментаре попут: "Повуците број, спасите се бруке".

Председник УНС Владимир Радомировиц каже за Курир да уредништво НИН треба да објасни ову наслову страну.

"Није ми било пријатно када сам видео насловну страну НИН. Доста је шокантна. Није уобивцајено да се на такав начин третира председник државе. Уредништво НИН би морало да објасни свој поступак. Чини се да не би објавили такву фотографију да је неко други на месту председника Србије", рекао је Радомировиц.

Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишиц каже да није тајна да се прижељкује управо то што је на насловној страни:

"Томе би се највише обрадовали. Није тајна да прижељкују оно што том насловном страном показују. Разочарани чињеницом да је председник здравствене тегобе пребродио, окрећу су првобитном плану, а то је позивање на физичку елиминацију Вуцица", казао је Глишић за тај лист.

И Слободан Георгиев, уредник у Бирн, такоде је осудио овакву насловну страну.

"Скандалозна насловна страна колеге - написао је и додао да је ово "недопустиво"", написао је он на Твитеру.

Председник Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић који је написао да је у земљу која која памти убиство Зорана Ђинђића и 12. март 2003. године ова фотографија "изузетно лоше одабрана".

Потпредседник СНС Миленко Јованов такође је осудио насловницу НИН-а.

"Све на свету би олош дао да је у прилици да стоји иза пушке чија цев је уперена у Вучића. Лично би то пушку држало. Лично би обарач повукло... И то новинари?! Олош, бре, поремећени, какви новинари..."

Насловницу НИН-а као срамну и скандалозну оценили су и други твитераши.

"Мени је ово надреално! Па, да ли је могуце, било где на свету, уперити цев у актуелног председника и проци неказњено?" и "Ово је срамота и за сваку осуду. И после кажу да постоји цензура у Србији, забрана да пише ко шта жели. Ово је екстремни приказ мржње према човеку који је Србију подигао из пепела и доказује шта они заправо њему прижељкују и на који начин", само су неки од коментара са те друштвене мреже.

"Срамна насловна страна „Нин“а. Снајпер који је уперен у председника Вучића, јасно показује шта опозиција жели председнику: жели му смрт. Скандал!"; "Ма да није ово грешка недељника НИН? Све им верујем.. насловна страна с'' пушком упереном у Вуцица је брука за новине! Пушка уперена у Вучића уперена је у већину грађана!", наводе поједини твитераши.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести