МЦП: Устоличење под сводовима Цетињског манастира

ЦЕТИЊЕ: Митрополија црногорко-приморска саопштила је данас да је одлучено да церемонија устоличења изабраног митрополита Јоаникија, 5. септембра, буде одржана без раније планираног свенародног сабора испред Цетињског манастира.
с
Фото: Youtube Printscreen

Одлучено је, наводи се, да се устоличење обави под сводовима Цетињског манастира, на литургијском сабрању које ће предводити патријарх српски Порфириије, уз саслужење епископа СПЦ и других сестринских Цркава са свештенством и представника црквених општина из Црне Горе.

Свештенство је позвано да са народом тога дана у свим храмовима МЦП "литургијски и са благодарењима Богу прослави овај догађај".

"За све оне који остану у својим домовима Радио телевизија Црне Горе и МЦП обезбедиће директан телевизијски пренос из Цетињског манастира. Не мања радост и благослов за све вернике у Црној Гори представља и прва посета патријарха српског Порфирија Митрополији црногорско-приморској", наводи се у саопштењу достављеном и Танјугу.

Све оне који желе да лично дочекају патријарха Порфирија и приме његов патријарашки благослов, а знамо да је таквих велики број, Митрополија је позвала да дођу на свечаност која ће дан раније, 4. септембра, бити одржана испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорица, због тренутне епидемиолошке ситуације.

Свечаност ће, најављено је, почети у 18 часова.

ИЗ МЦП је поручено да никада неће престати да позивају на мир, слогу, праштање и помирење све ближње, укључујући и оне који мисле другачије.

"Нека се овим свечаним чином устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија усели мир и духовна радост у свако срце, у сваки дом и породицу, и верујућу и неверујућу, и у оне који нас мрзе и у оне који нас воле. Да се мање свађамо а што више разговарамо, да једни друге чујемо и разумемо, а онда да се братски загрлимо и измиримо. Тада ће благослов Божији и Светог Петра Цетињског бити на свима нама, нашим потомцима и целој Црној Гори...", поручено је из Митрополије.

Истичу да у најављеној и планираној цетињској свечаности нема ниједан нови детаљ који би се косио са досадашњом освештаном црквеном праксом у Црној Гори, па је неприхватљиво и неоправдано, кажу, да се овом верском чину приписује било какав политички карактер, како то чине поједини партијски активисти.

Ти активисти, који, како истичу, ових дана подижу тензије међу браћом и предњаче у јавним протестима против устоличења, покушавају да Цркви и њеном верном народу угрозе и оспоре основно људско право и слободу вере.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести