Међу 150 питања за амбасадора Хила највише о КиМ и НАТО агресији

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил одговараће на питања која му грађани буду у наредних неколико дана поставиљали на друштвеним мрежама Фејсбук и Твитер, изјавио је аташе за штампу америчке амбасаде Метју Андервуд, а међу првим питањима која су стигла је и молба амбасадору да помогне да Новак Ђоковић заигра на УС Опену.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Андервуд је рекао за Танјуг да амбасадор увек тражи начине да директно комуницира с грађанима Србије и да се у америчкој амбасади надају да ће та иницијатива бити популарна.

Уколико буде успешна, свакако ћемо размотрити да је наставимо у будућности. Грађани имају неколико дана за постављање питања и надамо се да ћемо прве одговоре објавити ускоро, навео је Андервуд.

Према његовим речима, сви заинтересовани би требало да прате платформе амбасаде на друштвеним мрежама.

Данас смо покренули ову иницијативу и задовољни смо што грађани већ постављају доста промишљених питања, рекао је Андервуд и нагласио да одговори ускоро стижу.

Амбасадору Хилу већ је стигло више од 150 питања, на налозима "Америчка амбасада" на Фејсбуку и Твитеру, а већина их се односи на КиМ и НАТО агресију.

Један од твитераша прилику је искористио да замоли амбасадора Хила да учини нешто за најбољег играча тениса на свету.

Ваша Екселенцијо, да ли можете да учините нешто да Новак Ђоковић може да игра на турниру УС опен као специјални изузетак, ради пријатељства Србије и САД и зато што је један он најбољих играча на свету? Нека то буде један "јединствен случај" у нашу корист, навео је поменути корисник Твитера.

Амбасада је на налозима на Фејсбуку и Твитеру навела: "Ако вас занимају односи САД и Србије, сарадња и заједницка будуцност, поставите питање у коментару или користеци хештег #SADznate и ускоро вас очекује одговор од амбасадора Хила".

За два сата на Твитеру било је више од 100 питања и коментара, међу којима је акценат стављен на КиМ и на однос САД према Србији.

Честа су питања попут онога "зашто настављате да подржавате терористицко-сепаратистички режим ОВК на КиМ" или ''''када планирате да повучете признање Косова''''.

Једно од питања односило се и на понашање Хрватске поводом највећег етничког чишћења од Другог светског рата.

Какав је став Ваше владе поводом традиционалне хрватске прославе највецег етницког чишћења у Европи након WW2? Шта кажете на негирање злочина званог ''Олуја'' и на то што нико није одговарао?, питао је један корисник Твитера и додао да питање има директне везе са односима САД и Србије.

Неке твитераше интересује и извоз оружја у САД, као и то да ли Бургер кинг ускоро стиже у Србију.

Нису изостала питања и о интевјуима за грин кард, ни да ли ће и када Американци вратити земљу Индијанцима.

Поједине интересује да ли САД планирају конкретне активности у смислу помоћи Србији да до 2025. буде спремна за чланство у ЕУ, а касније и за чланство у НАТО.

Један од твиретараша пита "када су и зашто САД заборавиле чисту и искрену душу српског народа?".

Амбасадора питају и како гледа на кршење повеље УН када је НАТО извршио кривично дело агресије на суверену државу СРЈ и која је норма међународног права била основ за то.

Како видите сарадњу САД и Србије у ИТ сектору и стартуп екосистему у наредних пет до 10 година?", једно је од питања за амбасадора као и оно ''зашто Русија не може да има војну базу у Србији?''.

Заједница на Фејсбуку, која броји више од 265.000 пратилаца, нешто мање је активна па је за два сата стигло тек 40 питања.

Једно је, поред уобичајених везаних за КиМ, ''да ли ће злочинци одговарати за НАТО агресију и убиства деце'', као и оно ''да ли ће грађанима Србије коначно бити укинуте визе?''.

Ту је и питање за амбасадора да ли планира да направи алумни мрежу оних који су студирали у Америци и вратили се у Србију, да могу да се умреже.
 

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести