Међународна конференција ''Европско и културно наслеђе-одрживи начин'' у Новом Саду

Друга Међународна конференција ''Европско и културно наслеђе-одрживи начин'', коју организује Институт региона Европе, одржава се у Скупштини АП Војводине.
konferencija3, tanjug jpap
Фото: Франц Шаусбергер Иштван Пастор, фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Конференција је намењена регионалним и локалним политичарима, члановима невладиног сектора, медијима и културним посленицима земаља овог региона. Учесницима конференције у уводном делу обратили су се председник Института региона Европе Франц Шаусбергер, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, члан Градског већа Новог Сада за културу Далибор Рожић, директор Аустријског културног форума амбасаде Аустрије у Београду Јоханес Иршик, шеф Одељења за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол Анри Пресе као и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Фото: Франц Шаусбергер, фото: Танјуг (Јарослав Пап)

„Културно наслеђе је веома важна вредност за регионе, градове, друштва и заједнице, и наша је обавеза да га сачувамо за будуће генерације. Оно игра велику улогу у грађењу будућности Европе, а размена искустава земаља у региону јако је важна у том процесу“, нагласио је председник Института региона Европе Франц Шаусбергер.

Фото: Иштван Пастор, фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да је петнаестогодишња сарадња са Институтом региона Европе допринела стварању амбијента отвореног дискурса када је реч о децентрализацији и прекограничнаој сарадњи, а да је очување културног наслеђа важан задатак људи који учествују у јавном и политичком животу.

Члан Градског већа Новог Сада за културу Далибор Рожић је ракао да Нови Сад заиста може да буде поносан на културну разноликост, али и на хармоничан суживот бројних нација које су овде заступљене.

Фото: Танјуг (Јарослав Пап)

„Традиционално настојимо да обезбедимо равноправне услове за очување националних идентитета свих људи који овде живе, али и да промовишемо вредности које су заједничке, универзалне и непролазне. Градска управа за културу подржава пројекте националних мањина који су усмерени на очување њихове традиције и културе, а својим деловањем подстиче и иницијативе за препознавање и истицање заједничког, европског наслеђа. Суштина пројекта Европске престонице културе је управо у томе, и бројним активностима подстичемо удруживање, неговање интеркултуралног дијалога, али и дијалога између различитих чинилаца и актера који делују у култури“, нагласио је Далибор Рожић.

Фото: Танјуг (Јарослав Пап)

Конференција подразумева две панел дискусије. Прва је посвећена примерима најбоље праксе у заштити културног наслеђа и начинима њеног финансирања, а друга носи назив ''Регионално културно наслеђе-Европска визија просперитета''. Учесници конференције су стручњаци из целе Европе, као и из наше земље.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести