Међустраначки дијалог: Приоритет РЕМ, фер приступ емитерима...

БЕОГРАД: На другом међустраначком дијалогу, уз посредовање Европског парламента, који је завршен вечерас, закључено је да су приоритет важност именовања свих чланства РЕМ, укључујући формулу "3 + 1" и гарантовање фер приступа јавним емитерима, као и њихово фер извештавање.
r
Фото: pixabay.com

Током дијалога су позване све државне институције да испуне обавезе из својих надлежности и да у свом раду примењују највише стандарде транспарентности, наведено је у заједничком саопштењу које је медијима упућено из Скупштине Србије.

Политичке групе које су учествовале, како се наводи, препознале су напредак у обуци службеника који раде на Јединственом бирачком списку и на новом интернет сајту за информисање грађана о бирачком списку.

Током међустраначког дијалога констатовано је да је Отворени састанак на тему улоге и рада РЕМ био организован у Народној скупштини и апеловано је да се хитно предузму конкретне активности у складу са разлозима за забринутост у погледу општег медијског окружења који су изнети на састанку, каже се у саопштењу.

После међустраначког дијалога, Маја Гојковић, председница Скупштине Србије изјавила је да дијалог у Народној скупштини истиче важност парламента као места за разговор о важним реформама, које су неопходне за унапређење услова за одржавање парламентарних избора.

"Захваљујем се на подршци Европског парламента у посредовању у међустраначком дијалогу о изборним условима, као и на дугорочној посвећености раду са Народном скупштином на агенди приступања Србије Европској унији", рекла је Гојковић.

Владимир Бличик, стални известилац Европског парламента за Србију, оцењује да је остварен ограничен напредак од прве рунде међустраначког дијалога и да владајућа већина и опозиција морају да предузму корак напред - да се помере од својих почетних ставова.

"Чули смо стварне фрустрације у вези са недостатком поверења и да ће бити потребно да се нешто значајно уради да би се изградило поверење у цео политички спектар и показало грађанима да се улажу стварни напори у циљу унапређења услова пре избора", навео је Бличик.

"На нашем продуктивном састанку са председником (Александом) Вучићем договорено је да се изаберу ''3+1'' нова члана РЕМ, да се усвоји нови пропис заснован на најбољој европској пракси за јавне емитере како би се обезбедио фер приступ и извештавање током изборне кампање и да се успостави Надзорни одбор у Народној скупштини који би пратио спровођење свих обавеза које се односе на изборе. Ови кораци и обавезе из Закључака са међустраначког дијалога треба да се остваре пре наше наредне рунде дијалога", рекао је Бличик, наводи се у саопштењу.

Тања Фајон, шеф делегације у Парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија, каже да су добили неке нове предлоге од свих актера, али да, како истиче, сат откуцава.

"Позивамо владајућу коалицију да више не губи време на дискусију и да почне са спровођењем. Да би ово било успешно, позивамо опозицију да се врати у парламент и укључи у дијалог како би им владајућа коалиција одговарала за испуњавање својих обавеза", казала је Фајон.

На другом међустраначком дијалогу је процењено шта је остварено од октобарског Првог међустраначког дијалога и апеловано је на пуно спровођење обавеза из „Табеле о испуњеним обавезама“ и да се предложе додатне иницијативе за унапређење услова за одржавање парламентарних избора, у складу са препорукама из извештаја Европске комисије и ОЕБС/ОДИХР-а, наведено је у заједничком саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести