Медведев: Искључити Русију из СВИФТ-а значило би објаву рата

МОСКВА: Укидање приступа Русији међународној банкарској мрежи за платне трансакције СВИФТ практично би значило објаву рата, упозорио је данас руски премијер Дмитриј Медведев.
dmitrij medvedev
Фото: Epa (Kirill Kudryavtsev)

Медведев је у разговору са новинарима подсетио да је Запад у једном тренутку озбиљно разматрао ту опцију и да Москва то зна, преноси Раша тудеј.

"То би у ствари била објава рата, али и поред тога о томе се дискутовало", рекао је руски премијер и додао да је то један од разлога зашто влада разматра начине како да заштити руски део интернета.

Глобални међубанкарски систем СВИФТ омогућава прекогранична плаћања између 11.000 финансијских институција у више од 200 земаља широм света.

Прве иницијативе за искључење руских банака из мреже за трансфер новца покренуте су 2014. године као одговор на наводну улогу Москве у сукобу у Украјини, додаје РТ.

Ову идеју је прошле године поново "оживео" специјални изасланик Вашингтона у Украјини, Курт Волкер, који је у интервјуу за Глас Америке рекао да је таква "нуклеарна опција" још увек на столу, али да би "она коштала све укључене".

Због потенцијалне претње да буде искључена из СЊИФТ-а, Русија је почела да ради на алтернативном решењу - на развоју домаће мреже за размену финансијских порука која се зове СПФС. Систем функционише по истим стандардима као и СЊИФТ и већ се користи у земљи.

У плану је повезивање СПФС-а са кинеским прекограничним међубанкарским платним системом ЦИПС и будућим индијским механизмом плаћања. Руски платни систем ће се такође повезати са иранским СЕПАМ-ом, јер иранске банке од прошле године немају приступ СЊИФТ-у након што су САД поново увеле санкције тој земљи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести