Мекалистер: Наставите политику помирења и поред одлука Приштине 

БРИСЕЛ: Известилац за Србију у Европском парламанету, Дејвид Мекалистер позвао је данас косовске власти да опозову одлуку о таксама на производе из Србије и БиХ, а Србији поручио да упркос тренутне тешке фазе у односима са Приштином настави путем реформи и добросуседских односа.
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

Известилац за Србију Дејвид Мекалистер је поводом дебате и усвајња резолуције о Србији поручио да је земља на предовала на свом европском путу и да постоји широка подршка међу европским парламентарним групама за пут Србије ка чланству у Унији.

”Србија ће се придружити ЕУ када буде спремна, надам се пре него касније, а та спремност зависи од наставка реформи и наставка политике добросуседских односа и помирења иако разумем да није лак тренутка у односима Београда и Приштине због одлука донетих од стрене Приштине”, поручио је Мекалистер. 

Известилац за Србију каже да је свесан да и Београд и Приштина имају своје забринутсти, али да је бриселски дијалог место и формат где се те ствари морају решавати.”Јасно је једно, а то је да је одлука Косова да уведеу 100 посто таксе на робу из Србије и БиХ јасно кришење ЦЕФТА и јасан сигнал против духа добросуседске сарадње између Београда и Приштине”, каже Мекалистер.

Он је навео и очекивање да ће Србија у децембру отворити три нова поглавља, али и додао да ће коначну одлуку о томе донети земље чланице ЕУ.У сваком случају то ће бити још једно признање о напретку Србије у последњих шест месеци”, оцењује Мекалистер

Дејвид Меклаистре је подсетио да је Србија од 2014. године отворила 14 поглавља у приступним преговорима са ЕУ од чега су 2 приверемено и затворена.Известилац за Србију је пред финално гласање о Резолуцији о Србију у Европском парламенту као прву од три кључе тачке свог извешатаја о невео јачање владавине права и имплементацију независносног правосуђа у Србији.

”Као друго желим да похвалим економски напредак Србије. Мислим да су Влада и Парламент у Србији направили важне економске реформе у циљу добробити грађана и компанија”, изјавио је Мекалистер.Као трећу кључну тачку за Србију Дејвид Мекалистер је издвојио наставак политике добросуседских односа и помирења у региону Западног Балкана. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести