Меркел: ЕУ има стратешки интерес за пријем држава З. Балкана

ТИРАНА: Немачка канцеларка Ангела Меркел је током своје данашње посете Албанији позвала лидере западног Балкана да ојачају своју регионалну сарадњу на свом путу ка чланству у Европској унији.
d
Фото: AP Photo/Franc Zhurda

Меркел је поздравила балканске иницијативе за сарадњу и поручила да оне иду у прилог унапређења Берлинског процеса, програма који је започет 2014. године ради јачања регионалне сарадње међу земљама западног Балкана, преноси АП.

"Са геостратешког становишта, Европска унија, или конкретно Немачка, имају сопствени интерес за учлањење земаља Западног Балкана у ЕУ", нагласила је Меркел на конференцији за новинаре.

Државе западног Балкана налазе се у различитим фазама на путу ка чланству у ЕУ. Њихов напредак у интеграцији недавно је одложен због застоја у интересовању самог блока за проширењем, као и периода дипломатских превирања с којима се ЕУ суочила када је Британија напустила Унију.

Након вета Бугарске, покретање преговора о чланству у ЕУ за Албанију и Северну Македонију је одложено, иако су већ испуниле критеријуме.

"ЕУ мора да одржи своју реч и не мора увек изнова да измишља нове услове, ако се можда због домаћих разлога у неким земљама изгуби интерес да се процес приступања убрза. То изазива разочарење и то разочарање могу да разумем. Требало би да верујемо једни другима“, рекла је Меркел.

У Тирани је данас почео састанак немачке канцеларке Ангеле Меркел са лидерима Западног Балкана, којем присуствује и премијерка Србије Ана Брнабић.

Немачка канцеларка се ове године није кандидовала за поновне изборе који се одржавају 26. септембра, након што се од 2005. на челу Немачке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести