Мићуновић: Демократија је угрожена, будимо јој пријатељи

БЕОГРАД: Демократија је данас поново угрожена, од САД, преко Русије, па до наше земље, оценио је данас посланик Демократске странке Драгољуб Мићуновић поводом Међународног дана демократије.
micun
Фото: Tanjug

Мићуновић је на конференцији за новинаре апеловао, у име ДС, на све грађане да буду пријатељи демократије и да је бране, али им је и честитао на свести да треба да се боре за своја права и своје достојанство. 

Прва претпоставка демократије је слободна јавност, каже Мићуновић и додаје да то значи да је грађанин свестан својих права, да је он један од носилаца суверенитета и да има права да јавно употребљава свој ум, што, подвлачи, значи и право на критику власти, на слободан говор, на будно око народа, “јер је власт увек склона кварењу”. 

"Пише у свим уставима да су грађани једнаки, слободни, безбедни, да постоји толеранција. Тако стоји у свим уставима у земљама у УН. Међутим, тога у јавности у свету данас има јако мало и демократија је поново угрожена, од САД, Русије, па ево и код нас", рекао је. 

“Где је проблем - у великим друштвима треба овладавати масама, јер су гласови на тржишту, па као и свака друга тржишна економија, тако и ова политичка - то је борба за гласове. Рекламе лажу, хвале се да би продали своју робу, тако и политичари хвале своју робу да би је продали. То је судбина парламентарне демократије. Али, из тога не треба извести закључак да је демократија само демагогија. Она се штити од демагогије, популизма, стварањем јаких институција”, сматра Мићуновић. 

У Србији данас, каже Мићуновић, те институције нису самосталне и у равнотежи у којој једна другу контролишу. 

“Није то никакво моје оговарање режима, о томе уосталом говоре и у Бриселу, када говоре о нама као кандидатима за ЕУ. То су стандарди који се морају поштовати", рекао је Мићуновић и истакао да се то данас у свету много не поштује, те да расте популизам и на истоку и на западу. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести