Михајловић: Споразум са Управом за спречавање прања новца

БЕОГРАД:  Потпредседница Владе Зорана Михајловић потписала је данас са в. д. директора Управе за спречавање прања новца Жељком Радовановићем Споразум о сарадњи, чиме је Србија постала једина земља у региону која је на овај начин институционално регулисала област грађевине.
mihajlovic, tanjug video
Фото: Zorana Mihajlović, foto: Tanjug/Video, arhiva

Такође, Србија је постала и прва која на систематски начин решава проблем пласирања „прљавог новца" у овај сектор.Михајловићева је истакла да је овај споразум потписан на основу документа Владе Србије „Процена ризика од прања новца и процена ризика од финансирања тероризма“, где је сектор грађевинарства таргетиран као један од потенцијално ризичних за прање новца.

„Овај споразум је изузетно важан за Министарство грађевинарства, посебно имајући у виду да се у документу који је Влада Србије усвојила прошле године наглашава да се пласирање прљавог новца у некретнине најчешће одвија кроз инвестирање у изградњу стамбено-пословних објеката и у куповину непокретности", рекла је она.

Овим споразумом учинићемо сарадњу са Управом још ефикаснијом, јер ћемо знати када и на који начин да реагујемо, додала је Михајловићева.Потписивањем овог споразума Србија је једина земља у региону која је на овај начин институционално регулисала област грађевине и тиме прва која на систематски начин решава проблем пласирања „прљавог новца“ у овај сектор.

Потпредседница Владе додала је и да је Министарство и до сада обавештавало и достављало информације и пријаве како Управи за спречавање прања новца, тако и тужилаштву у случајевима нелегалне градње, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

„Препознали смо да је овакав споразум неопходан као механизам којим ће Министарство грађевинарства редовно обавештавати Управу о евентуалним сумњама до којих долази у обављању посла из своје надлежности, као што су издавање грађевинских дозвола, озакоњење објеката или инспекцијски надзор, а запослене ћемо додатно обучити да такве случајеве препознају“, рекла је она.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести