Михајловићева, Дачић и Вулин са министром спољних послова Венецуеле

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са министром спољних послова Боливарске Републике Венецуеле Хорхеом Ареазом, који борави у званичној посети Србији, и са њим разговарала о могућностима сарадње две земље.
mihajlovic alvarez, tanjug
Фото: Танјуг

Михајловићева је истакла да Србија и Венецуела имају добре пријатељске односе, захвалила је на подршци и принципијелном ставу Венецуеле по питању Косова и Метохије, те додала да простора за сарадњу има много, саопштено је из кабинета потпредседнице Владе.

"Поред добрих политичких односа, сигурна сам да можемо побољшати и економску сарадњу и поделити са вама искуства када су инфраструктурни пројекти и унапређење пословног окружења у питању. Политичка и економска стабилност и реформисан законодавни оквир кључни су за нове инвестиције и привредни развој земље", рекла је она.

Хорхе Ареаза истакао је задовољство због посете Србији, рекавши да поред солидарности и сарадње на политичком нивоу, две земље треба да реализују конкретну сарадњу и у области привреде.

"Ваше искуство у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нам је изузетно драгоцено, посебно кад је реализација великих инфраструктурних пројеката у питању", рекао је Ареаза.

Потпредседница Михајловић поклонила је министру спољних послова Венецуеле азбуку у златовезу, рад наших жена са села, које израђују традиционалне српске производе у оквиру иницијативе Координационог тела за родну равноправност, НАЛЕД-а и Етно-мреже "Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима", наводи се у саопштењу.

Дачић са шефом дипломатиеј Венецуеле

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се данас са министром спољних послова Венецуеле Хорхеом Ареасом, који борави у посети Србији.

Фото: Танјуг (Видео)

Министар Дачић исказао је задовољство због посете и пренео је да Србију и Венецуелу карактерише дуго пријатељство, које се огледа и у међусобној подршци на међународном плану. 

Захвалио је на принципијелној позицији Венецуеле по питању Косова и Метохије, као и гласању против пријема тзв. Косова у Интерпол и Унеско. 

Шеф српске дипломатије пренео је да Србија води принципијелну политику засновану на поштовању међународног права, немешања у унутрашње ствари суверених држава и решавања спорова мирним путем. 

Истакао је да Србија разуме тешку ситуацију кроз коју пролази Венецуела и поздравио дијалог као начин да се дође до трајног решења кризе у земљи.

У конструктивном и пријатељском разговору изражена је обострана спремност и интерес за унапређење економске сарадње, која заостаје за добрим политичким односима, уз констатовање обостране спремности за наставак сарадње на мултилатералном плану.

Министар Хорхе Ареаса захвалио је Влади Републике Србије што разуме тешку ситуацију кроз коју пролази Венецуела и пружа подршку мирном решавању кризе кроз дијалог. 

Он је информисао о последњим дешавањима у земљи и активностима које се предузимају у циљу спречавања даље ескалације сукоба. С тим у вези, подвукао је да се Влада Венецуеле залаже за дијалог, као једини начин за постизање трајно одрживог решења.

Вулин са састао шефом дипломатије Венецуеле 

Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром спољних послова Венецуеле Хорхеом Ареасом, са којим је разговарао о актуелним политичко-безбедносним питањима две земље.

Фото: Tanjug

Захваливши за доследну подршку Венецуеле по питању непризнавања једнострано проглашене независности тзв. “Косова“, министар Вулин је истакао да је Србија опредељена за дијалог и тражење компромиса, јер настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот Срба на Косову и Метохији. 

Он је додао да је Србија у потпуности посвећена војној неутралности, али и јачању сопствених одбрамбених капацитета, саопштило је Министарство одбране.

Вулин је изјавио да Влада Србије са пажњом прати актуелну политичко-безбедносну ситуацију у Венецуели. 

Нагласио је да се Србија никада није залагала за спољни интервенционизам у решавању унутрашњих политичких питања једне суверене земље, да се никада није слагала са освајањем власти на улици и да признаје само вољу народа исказану на изборима.

Саговорници су се сагласили да без обзира на географску удаљеност две земље, треба тежити успостављању механизама за развијање сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Министар спољних послова Ареас је констатовао да две земље деле исте вредности по питању залагања за поштовање међународног права и истакао да је веома важно сагледати могућности сарадње с обзиром да су билатерални односи Србије и Венецуеле пријатељски и неоптерећени отвореним питањима.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести