Милатовић: Сигуран сам у победу, Црна Гора хоће нормалност и нове људе

БЕОГРАД: Кандидат за председника Црне Горе Јаков Милатовић, који ће се у другом кругу председничких избора суочити са актуелним председником те државе Милом Ђукановићем, сматра да су људи у њему као председничком кандидату управо препознали то што је и негде са позиције министра дао све од себе и опоравио економију Црне Горе.
m
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Мислим да ми верују и да ћу са позиције председника Црне Горе успети да ставим фокус на друштвени и морални опоравак Црне Горе, рекао је Милатовић за РТС.

Људима је коначно преко главе политика поделе, политика прошлости и  сиромаштва, додао је, и оценио да је Ђукановић оличење свега тога.

Када је реч о региону, поручује да је ставио у фокус добросуседске односе, пре свега са Србијом.

На питање шта мисли да је пресудило у томе да се толико приближи првопласираном лидеру ДПС-а и да се толико одмакне од трећепласираног кандидата, Милатовић каже да су то пре свега резултати које су донекле остварили док су били у Влади Црне Горе.

Ипак су људи схватили да се у Црној Гори политиком може бавити на лепши начин него што је то био до сада случај, и у потпуности у корист јавног интереса. То је под број један. Број два, то је заиста добра кампања, где смо слали универзалне поруке, поруке једног новог система вредности, који коначно треба да дође у Црну Гору, јер ово што је до сада било на снази, чега је симбол био господин Ђукановић, заиста је био један изопачен систем вредности, где је било нормално много онога што није нормално, рекао је Милатовић.

На питање чиме ће се у другом кругу супротставити противкандидату и лидеру ДПС-а Милатовић каже да Ђукановићу људи више не верују.

Не можете ви 30 година да скоро не радите ништа кредибилно и да одједном будете кредибилан. Тачно је да смо се ми негде бавили тим темама, да смо ставили фокус на европске интеграције, рекао је он.

Милатовић истиче да је у фокус ставио и добросуседске односе са земљама региона, а пре свега са Србијом.

Ставили смо били фокус на регионалне економске интеграције, заједничке инфраструктурне пројекте, који се тичу ауто-пута од Бара до Београда, почињање ауто-пута Јадранско-Јонског, који би повезао Црну Гору боље са земљама Јадранске регије, рекао је Милатовић.

Он је оценио да Црна Гора има јако пуно изазова и да се једино заједно удруженим снагама може ући у једну нову фазу демократског и економског развоја Црне Горе, као и да је у наредних 15 дана у фокусу свих опозиционих партија коначна победа над Ђукановићем, као и да је сигуран да ће то "запечатити заједно".

Након тога, додао је, улази се у једну фазу од суштинског значаја за Црну Гору, где, како је рекао, све оне теме које свакодневно тиште грађане морају опет да дођу у фокус - економија, путеви, европске интеграције.

Коментаришући најављену подршку странака у другом кругу у смислу могућности да таква сарадња отвара већи простор за предизборну или постизборну коалицију за ванредне парламентарне изборе 11. јуна Милатовић каже да је јако важно што су ови избори показали, а то је да сасвим сигурно тренутни сазив Скупштине Црне Горе не одражава адекватну политичку реалност у Црној Гори.                        

Рецимо, имате ситуацију да сада господин Ђукановић у црногорском парламенту контролише скоро 50 одсто посланика. Видели смо колика је негде његова реална тежина а колика ће тек бити, вероватно на парламентарним изборима. Зато се ја залажем да они буду што при и да наравно Црна Гора коначно добије један сазив скупштине који пуно више одговара политичкој реалности и да након тога добијемо једну политички стабилну владу заједнички, јер једино тако можемо одговорити свим овим изазовима, рекао је Милатовић.

На питање какву кампању очекује до другог круга председничких избора, Милатовић каже да очекује да она буде мирна.

Негде у првом кругу, након што је господин Ђукановић изгубио, по суду јавности, од мене у председничкој дебати, организовао је након тога један инцидент на Цетињу, гдје је физички једна група људи, организована од стране Ђукановића, насрнула на мене. Ја се надам да се господин Ђукановић неће више бавити таквим стварима и да ће и полиција пуно адекватнија реаговати у наредном периоду, оценио је Милатовић за РТС.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести