Милић: ЕУ подбацила, требало да буде попустљивија према Западном Балкану

БЕОГРАД: Европска унија је, поготово под председавањем Немачке, “озбиљно подбацила” када су у питању евроинтегације на Западном Балкану, изјавила је данас председница Центра за евроаталнтске студије (ЦЕАС) Јелена Милић уз оцену да је ЕУ требало да буде попустљивија према том региону.
jelena milic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Милић је казала да ЕУ као изговор за блокаду прошсирења користи то што Бугарска наводно блокира Северну Македонију, а да се кривица да нема помака у евроинтеграцијама “сваљује” на државе Западног Балкана и неуспех реформи.

“Не знам како су државе Западног Балкана могле да утичу на то што се још увек не зна начин на који се имплементира нова методологија приступања, што је веома важно”, рекла је Милић за ТВ Пинк.

Она сматра да је у случају Србије и напретка у реформама требало имати у виду да је прошла година била изборна.

“Кад имате изборну годину, не улази се у реформске промене као у годинама када нису избори. Сем тога ово је за све била година пандемије”, казала је Милић.

Коментаришући изјаву државног секретара за Европу у министарству спољних послова Немачке, Михаела Рота да ће, ако ЕУ остави вакуум на Западном Балкану, у тај вакуум из геостратешких разлога улетети друге силе које не деле демократске вредности ЕУ, Милић је навела да у међународним односима нема вакума, али да је “логично” да ће се, ако нема ЕУ и САД, појавити Русија и Кина.

“Постоји и појачано присуство Турске и арапских земаља у БиХ, које може да буде проблематично. Искрено се надам да ће земље ЕУ послушати оцену Рота”, рекла је Милић.

Милић је приметила да се говори о двополарном свету Кина-САД уз оцену да је то непрецизно и да много зависи од тога да ли ће се трансатлантски односи “опоравити” од Трампове администрације, као и да остаје да се види да ли ће Русија бити регионална сила или ће због нуклеарног арсенала играти “глобалну улогу”.

“Чини ми се да је Европа та која сада “лута”, многи су се понадали после Бајденове победе да ће европско-амерички односи бити много синхронизованији, али не мора нужно да буде тако”, рекла је Милић.

Додала је да остаје да се види да ли ће САД наставити са убрзаним повлачењем трупа из Авганиста и какав ће то одијум имати у НАТО-у.

Подсетила је и на инвестициони споразум који је ЕУ постигла са Кином, а који је, како каже, изазвао љутњу појединих чланица које тврде да нису биле питане.

“Нова америчка админстрација изразила је став да је требало сачекати са тим споразумом, тврди се да су га порогурали Ангела Меркел и Емануел Макрон. Од свега тога ће зависити како ће изгледати односи сила у наредном периоду”, закључила је Милић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести