Милић:63 одсто испитаника подржава јачу сарадњу са САД

Јелена Милић истакла је данас да у овом тренутку 63 одсто грађана Србије подржава јачу сарадњу са САД у областима економије, безбедности и одбране без обзира која је у Белој кући
Direktorka CEAS Jelena Milić  Foto: Tanjug/video
Фото: Директорка ЦЕАС Јелена Милић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић истакла је данас да у овом тренутку 63 одсто грађана Србије подржава јачу сарадњу са САД у областима економије, безбедности и одбране без обзира која је у Белој кући.

Милићева је у свом уводном обраћању на отварању хибридног скупа "Београдска НАТО недеља" најавила да ће сутра у оквиру ове конференције бити презентовано истраживање јавног мњења "Ово смо ми - This is us" које је ЦЕАС спровело заједно са ЦеСИД-ом.

Како је казала, резултати истраживања веома су занимљиви и корисни јер, како је рекла, говоре и о томе код којих актера грађани Србије су приметили појачану проамеричку реторику, а код којих не.

“У ове исте четири године, због надметања великих сила на Балкану, и још једног покушаја Запада да се реши врло сложено питање КиМ, објављен је поново огроман број извештаја о региону. Ипак, врло је мало оних у којима је овај тренд споменут, а камоли озбиљније анализиран”, додаје Милићева.

Подсећа да је пре четири године један од панелиста на "Београдској НАТО недељи" био и некадашњи саветник министра одбране САД, од 1994. до 2001, Волтер Слокомб, који је током свог обраћања искористио фразу “Имајући у виду донекле неочекиване резултате тек одржаних избора у САД…”, уз констатацију да се у ове четири године много тога променило не само у САД и свету већ и у Србију и на Балкану.

“Ситуација засигурно није била оваква пре четири године”, каже Милићева и додаје да се ЦЕАС-у чини да постоји намера да се овај тренд, како је рекла, добар за Србију, који би требао бити виђен као ''wин wин'' ситуацију за све, па и за НАТО, а не ''зеро суме'' игру у односу на Приштину, Сарајево, Брисел, Берлин и делове Вашингтона, и скрајне, па чак и опструира.

Изразила је бојазан да су разлози због којих се то ради могли довести до ерозије кредибилитета структура отвореног друштва, те да се слично дешава и у САД, али и у западној заједници.

“ЦЕАС" се, закључује Милићева, "нада да је допринео јачању подршке грађана Србије за сарадњу са САД.

"НАТО недеља" се одрзава већим делом дигитално, из Палате Србија, а преноси је и медијски партнер скупа, агенција Танјуг.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести