Милићевић: Нови модели сарадње Србије и Италије у напредним технологијама 

Нови Сад: Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић отворио је данас, у Ректорату Универзитета у Новом Саду пету годишњу научно-пословну конференцију Италијанско–српске платформе за сарадњу у напредним технологијама – ISCP 2018.
е
Фото: http://www.vojvodina.gov.rs/

На конференцији су представљени резултати остварени у претходном периоду и планови за наредних пет година, који су усмерени на јачање везе између науке, истраживања и привреде у функцији индустрије такозване четврте генерације. 

Милићевић је нагласио да Италија и Србија имају изузетно развијене привредне и економске односе, о чему говори и спољно-трговинска размена која је у 2017. години износила готово четири милијарде евра. Италија је прво извозно тржиште за српску  привреду, велики број италијанских фирми је уложило свој капитал у Србији, према процени око 2,2 милијарде евра, што је омогућило да посао добије око 23.000 наших људи, од чега њих близу 12.000 у Војводини.

Милићевић је нагласио да је Покрајинска влада препознала значај науке и научноистраживачког рада и подсетио да је прошле године организован први сајам Наука за привреду. О томе говоре и улагања у Новосадски универзитет, изградња Научно-технолошког парка на више од 29 хиљада квадрата, који се гради у кампусу Универзитета, заједничким улагањем Владе Србије и Покрајинске владе.

„У том правцу дајемо пуну подршку привреди а једне стране, да што више примени науку, нова техничко-технолошка достигнућа у производњи и тако се постигне већи  квалитет, а самим тим храбримо и научну заједницу да свој рад пласира на тржиште“, казао је потпредседник Милићевић.

Председник ISCP Алијансе Микеле Мерола истакао је да су Нови Сад и Војводина изабрани за одржавање овогодишње конференције како због јаке индустријске концентрације, јер је 70 одсто италијанских привредника и предузећа, која послују у Србији, сконцентрисано управо у  Војводини, тако и због јаке академске вокације.  Он је додао и да пажња и подршка Покрајинске владе показује да је вољу да се Србија још више ојача ка путу ка Европи и своје  Италијом, али и спремност Италије да буде подршка Србији на њеном европском путу.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести