Милићевић: У Војводини настављен тренд привредног раста

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић изјавио је данас да је раст БДП-а од два одсто, који је остварен у Србији и АП Војводини у 2017. години – веома добар резултат, и да можемо бити задовољни постигнутим.
milicievic1, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

На конференцији за медије посвећеној привредним кретањима у Војводини, Милићевић је нагласио да је најважније то што је у 2017. години настављен позитиван тренд раста БДП-а који је забележен и током претходних година.

Осврнувши се на резултате по секторима, потпредседник Покрајинске владе је истакао да је у Војводини забележен раст индустријске производње од 7,7 одсто, што је посебно добар показатељ. Највећи раст је забележен у прерађивачкој индустрији, и то у производњи машина и опреме, хемикалија и хемијских производа, гуме и пластике.

„Спољнотрговинска размена у Војводини бележи раст од 16,9 одсто што је у номиналном износу више од 10 милијарди евра“, навео је Милићевић и додао да је прошле године забележен раст и код услужних делатности, у области саобраћаја и транспорта, а охрабрујући резултати су у угоститељству и туризму. О томе говори и податак да је Војводину у 2017. години посетило скоро пола милиона страних и домаћих туриста, што је 11,2 одсто више у односу на претходну годину.

Фото: Покрајинска влада

Милићевић је додао и да ИТ индустрија постаје све доминантнија привредна грана, те да бележи најдинамичнији раст извоза у Србији.

„Према подацима војвођанског ИКТ Кластера, извозни приход само њихових чланица већи је од 200 милиона евра. У Новом Саду има преко 250 компанија у којима ради више од шест хиљада запослених, што чини трећину укупног броја запослених у ИТ индустрији целе Србије“, рекао је Милићевић и навео податак да је порасла и просечна нето зарада за 3,6 одсто, а да је број незапослених у Војводини смањен за 16,4 одсто, односно 26 хиљада незапослених мање.

Конференцији за медије присуствовали су и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести