Миливојевић: Честитка Бајдена - знак којим путем ће ићи САД

БЕОГРАД: Честитка председника САД Џозефа Бајдену председнику Србије Александру Вучићу упућена за Дан државности прва је јасна назнака како нова администрација САД види своје односе са Србијом, сматра дипломата у пензији Зоран Миливојевић.
Diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/video
Фото: Дипломата Зоран Миливојевић Фото: Танјуг/видео

Он за Танјуг каже да помињање фокусираности на међусобно признање Србије и тзв. Косова не треба да изненади јер је у питању "континуитет америчке политике за признањем косовске независности", у којем треба очекивати даљи наставак политике притиска на Србију.

"Можемо очекивати даљи притисак не само америчке администрације него и свих структура унутар ЕУ које се залажу за то да Србија призна Косово. И друго, можемо оцекивати усмеравање будућих преговора Београда и Приштине према том питању на начин како одговара искључиво америчким интересима", наглашава Миливојевић.

Каже да у честитци постоје и друге значајне намере и издваја фокусирање на три ствари - на економске односе, стабилност у региону и демократске вредности.

"Фокус на економским односима је нешто што је континуитет са потписаним у Вашингтонском споразуму, стабилност у региону можемо тумачити као циљ америчке политике да се реше питања КиМ и БиХ, али на линији стратегије да цео регион уђе у евроатлантске структуре, а ''демократске вредности'' су нешто што ће бити спољнополитичка стратегија нове администрације да ради на враћању САД на доминантну позицију у међународним односима", оцењује дипломата.

Миливојевиц сматра да треба очекивати и везивање САД за ''99. годину и НАТО "интервенцију", као и на резултат те интервенције уз, како наводи, тежњу да се питање Косова "дефинитивно заокружи".

"Србији ништа друго не преостаје осим да остане доследна у поштовању својих политичких ставова. А то значи да нема признања, нема приступа са максималистичких позиција за које се залаже Приштина", закључује Миливојевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести