Миливојевић: Политичари у региону дижу рејтинг на антисрпству

БЕОГРАД: „Постоји интенција у региону да се поново антисрпство истакне у први план и да се на томе јачају или граде политичке каријере, изјавио је данас дипломата Зоран Миливојевић, коментаришући састанак црногорског и хрватског председника, Мила Ђукановића и Зорана Милановића, одржан у четвртак у Загребу.
Diplomata Zoran Milivojević Foto: Tanjug/video
Фото: Дипломата Зоран Миливојевић Фото: Танјуг/видео

Миливојевић је у изјави за Танјуг сусрет Милановића и Ђукановића оценио као покушај да на српском питању у региону остваре своје политичке циљеве.

„Имам у виду да обојица слабо стоје у својим матичним државама и да постоји проблем кохабитације и у Хрватској и у Црној Гори. Треба подвући да у овоме нису директно учествовале владе тих земаља, у Црној Гори из познатих разлога, јер су ставови актуелне владе и господина Ђукановића до краја супротстављени, а у Хрватској такође постоји проблем у кохабитацији између председника Милановића и премијера Пленковића, односно владе ХДЗ", истакао је Миливојевић.

Према његовим речима, реч је о потезима за обезбеђивање политичке подршке у сопственим земљама, али и о грађењу политичког савеза у региону, чему су, како каже, склоне и БиХ, и друге земље из региона.

„То видим као покушај да на домаћој сцени и у региону подигну свој политички рејтинг и понуде тему која је у овом тренутку можда нешто актуелнија него раније, да на том антисрпству које је доминирало и у овом њиховом сусрету изграде политичку позицију за неко будуће време", рекао је Миливојевић.

Он је навео како може да замисли да ови актери почну да користе термин који увелико користе велике силе ‘‘о малигном утицају Србије у региону’‘.

„Очигледно је да се успоставља једно политичко савезништво и један политички блок у супротстављању утицају Србије у региону, у ситуацији кад је српски утицај сасвим сигурно порастао у региону, кад политика Србије даје одређене резултате и кад је интерес Србије дошао до изражаја, а који очигледно доводи у питање те антисрпске структуре у региону", изјавио је Миливојевић.

Дипломата је, такође, оценио да сусрет Милановића и Ђукановића ипак не може и неће имати већи ођек од онога у медијима.

"Ефекти састанка у Загребу се своде на ефекте у медијеима, али нема неких ширих ефеката који би могли да доведу у опасност ни позицију Србије ни односе у региону, нити односе Србије са суседима везано за дугорочне интересе, за добросуседске односе и за регионалну сарадњу", рекао је Миливојевић.

Миливојевић је рекао да не очекује велике домете тог састанка, и да могу да имају утицај само у структурама који су већ на тој линији, попут неких у БиХ федерацији.

Дипломата каже да су мале шансе за шири блок који су њих двојица програмирали а између осталог и зато што у региону већ делује иницијатива Отворени Балкан.

Постоје неки глобални интереси који ипак имају у виду позицију Србије и значај Србије у региону, рекао је Миливојевић и додао да ипак постоје питања која су од стратешког интереса и која се не могу завршити без Србије.

"У том смислу тешко је да њих двојица промовишу неку политику која би постала доминантна у региону и која би довела у питање и позицију Србије али и односе у региону", рекао је дипломата и додао да то потврђује и сама чињеница да се све завршило на сусрету двојице председника, да то није ишло шире, да се није уључила хрватска влада у пуном смислу, и влада у Црној Гори.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести