МИНИСТАР БРАТИСЛАВ ГАШИЋ: Безбедносна ситуација у Србији стабилна, подаци показују пад криминала

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је данас да је безбедносна ситуација у Србији стабилна и додао да најновији подаци показују да се у нашој земљи бележи значајан пад криминала.
1
Фото: screenshot / RTS

Гашић је за РТС навео да ће најновији подаци о смањењу стопе криминала у Србији, који се односе на претходну годину, бити представљени данас на годишњем колегијуму, а да су за њих заслужни припадници Министарства унутрашњих послова.

"Инсистирао сам од својих сарадника да направе једну паралелу од 2000. године до 2012. и од 2012. до 2023. године, где можемо у свим видовима криминалитета да видимо значајан пад. До тога је довео велики рад припадника Министарства унутрашњих послова" рекао је Гашић.

На питање колико су присутне тензије на простору КиМ и каква је ситуција по питању безбедности, Гашић је навео да су притисци и изазови присутни у континуитету дужи низ година, али да успевамо да се носимо са њима захваљујући политици председника Србије Александра Вучића.

Фото: screenshot / RTS

"Оно што ја могу са аспекта министра унутрашњих послова да кажем, сагледавајући нашу административну линију према Косову и Метохији, јесте да смо у последње време учесталије почели да код Албанаца налазимо све више наоружања, имали сте за претходне празнике три велике акције УКП-а у сарадњи са граничном полицијом, где смо огромне количине наоружања нашли у возилима које су желели да преко Србије или оставе код нас или возе негде ка западној Европи", рекао је он.

Што се тиче борбе против криминала и корупције, Гашић верује да грађани примећују да је та борба стална и да је све мање великих организованих криминалних група на улицама.

Министар је најавио промене у граничној полицији, пре свега на аеродрому у Београду.

Фото: screenshot / RTS

"Очекујемо и гејтове. То су брзе капије где ћете моћи да без контроле полицајаца прођете и уђете у Србију или изађете из Србије. Променићемо, наравно, и имиџ и униформе граничних полицајаца", додао је Гашић.

Осврћући се на изборни процес и наводе из опозиције да је Министарство унутрашњих послова одговорно за, како тврде, повећан број пребивалишта, посебно у Београду, гашић је указао да је бирачки списак годинама отворен и да је у електронској форми.

"Везан је, наравно, и са списком пребивалишта Министарства унутрашњих послова. Све је то у овом модерном времену врло видљиво и не може да се изврши било каква промена без да остане трага у свему томе", наводи Гашић.

Напомиње да је на сајту МУП-а комплетан списак пребивалишта за град Београд и за целу Србију.

"Сетите се да су рекли дошло је четрдесет хиљада људи гласа. Када смо ми изашли са бројем грађана Републике Србије који су тог дана ушли или изашли на граничним прелазима, да је та бројка била далеко мања. Онда су изашли са бројем пребивалишта и ми смо пре месец и по дана пре избора јасно на нашем сајту окачили комплетан списак пребивалишта и за град Београд и за читаву Србију и за све градове у Републици Србији", истиче Гашић.

Поводом најаве нових протеста опозиције 13. јануара, Гашић каже да је 24. децембра Министарство унутрашњих послова показало једну трпељивост и висок степен издржљивости на све нападе које су тог дана имали.

"Тринаестог јануара имамо неке најаве, видећемо шта. У реду, немате никакав проблем, демонстрирајте, али шта су захтеви, шта када се све оно о чему сте причали показало као нетачно", указао је Гашић.

 
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести