МИНИСТАР СПОЉНИХ ДАЧИЋ ПОРУЧИО Дора Бакојани је слагала све

БЕОГРАД: Министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић оценио је данас да је срамотно то што је Одбор за политичке послове Савета Европе (СЕ) прихватио препоруку да тзв. Косово буде примљено у Савет Европе, да је супротно свим принципима на којима почива та организација и указао да Србија није "експериментално тело" да се стално на њој крши међународна право.
с
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"То је први пут да се препоручује чланство једне територије која није међународно призната, која није чланица УН.

Да би се то остварило онда покушавају наћи оправдање па кажу да ово не прејудицира статус, а онда у другој реченици кажу да онда позиција СЕ престаје да буде статусно неутрална. Кога ви зафркавате?", упитао је Дачић. Дачић је рекао и да је известилац ПССЕ за тзв. Косово Дора Бакојани "слагала све", подсетивши на њене речи да три услова треба да буду испуњена за пријем у Савет Европе. "Србија то није заслужила. Ово је нарушавање нашег државног интереса и одлука на штету нашег територијалног интегритета и суверенитета. Нарочито је увредљиво кад неко каже да ће сада бити боље заштићена људска права и слобода на тзв. Косову", рекао је Дачић новинарима у Скупштини Србије. Он је упитао зашто, ако је то тако, неки други делове нису ушли у Савет Европе. "Па што Дора Бакојани не предложи да део под турском окупацијом Кипра уђе у Савет Европе? Па што не предложи да Каталонија уђе у Савет Европе? Па што не предложише да у Савет Европе уђу и Крим, и Донбас, и Република Српска на крају крајева?", упитао је Дачић. Он је додао да Србија није "експериментално тело" да се стално на нама крши међународна право.

Дачић је објаснио да коначну одлуку о тзв. Косову треба да донесе Комитет министара, а та седница би требало да буде у мају.

"Они имају двотрећинску већину, јер је ситуација у Европи за нас најгора што се тиче Косова. Већина земља је признала независност тзв. Косова", рекао је Дачић. На питање да ли мисли да Србија треба да изађе из Савета Европе, Дачић је рекао да се питање да ли треба да учествујемо у таквим организацијама поставља, али да ће одлуку донети државно руководство.

"Моји лични ставови уопште нису битни. Није ово моје приватно министарство спољних послова нити наступам као појединац. Овде је битно шта су државни интереси", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести