Министарство финансија: Нема нових пореза на помоћне објекте

БЕОГРАД: Грађани Србије више од десет година плаћају порез и на помоћне објекте, а пореско оптерећење ће изменама Закона о порезу на имовину бити смањено.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

То је саопштило Министарство финансија поводом, како наводи, нетачних информација о увођењу нових пореза на помоћне објекте за које каже да су довеле јавност у заблуду.

Истовремено, Министарство финансија наводи да је изменама закона предвиђено да грађани који имају објекте намењене за примарну пољопривредну производњу тај порез не плаћају.

Поједини медији пренели су да ће се "од Нове године плаћати порез на подруме, шупе, бунаре, котларнице, базене, свињце, кокошињце, штале, сенике, амбаре, чардаке, голубарнике, пушнице, сушаре, рибњаке, па чак и на надстрешнице које покривају површину вецу од десет квадрата".

Пренели су и да ће "порез плаћати грађани и фирме на објекте који до сада нису ни били опорезовани".

Министарство наводи да су те побројане непокретности и сада предмет опорезивања порезом на имовину.

Прецизира да се предложеним изменама и допунама Закона врши смањење пореског оптерећења за помоћне објекте и проширење пореског ослобођења за објекте намењене за примарну пољопривредну производњу.

"Према томе, не уводи се опорезивање наведених објеката, јер су ти објекти предмет опорезивања порезом на имовину више десетина година, већ се уводи пореско ослободење за те објекте и појединим обвезницима, грађанима и другим обвезницима који не воде пословне књиге, која сада то право немају", пише у саопштењу.

Наводе и да објекти који су у функцији главног објекта, осим гаража, разврставани у исту групу и опорезовани као објекат у чијој су функцији.

Предложено је, кажу у Министарству, да се помоћни објекти разврстају у исту групу са гаражама, које су такође помоћни објекти по својој суштини.

То би, наводи се, омогућило да се пореска основица за те објекте утврђује применом просечних цена гаража и помоћних објеката у истој зони, чиме би се смањио порески терет за те објекте.

Напомињу да је порез на имовину изворни јавни приход јединица локалних самоуправа и да су измене закона предложене на иницијативу јединица локалне самоуправе.

У Министарству наводе да ће такав начин опорезивања довести до мањег пореског терета за обвезнике, односно до проширења пореских ослободења, што значи и мањих прихода јединица локалних самоуправа, али ће допринети доследнијем опорезивању сразмерно економској моћи обвезника.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести