МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ РЕАГОВАЛО НА РЕЧИ СУДИЈЕ МАЈИЋА: Најтежа увреда не само за Србију и њене грађане, већ и за жртве нацизма

Министарство поручује да апсолутно непримерена поређења не могу имати никакво оправдање и превазилазе оквире политичког неслагања.
s
Фото: Ministarstvo kulture

Поводом иступа судије Апелационог суда и једног од лидера Прогласа  Миодрага Мајића приликом гостовања у емисији „Утисак недеље”, у којем је упоредио актуелне политичке процесе у Србији са Холокаустом и етничким чишћењем, огласило се Министарство културе Републике Србије.

-Овакви иступи, у којима се, зарад произвољног дневнополитичког етикетирања злоупотребљава сећање на најтеже моменте националне и светске историје, представљају најтежу увреду не само за Србију и све њене грађане, већ и за све жртве нацизма, породице жртава и њихове потомке, који су осетили њихову монструозност и поднели огромне жртве у борби против овог зла, наводи се у саопштењу Министарства. 

Додају да оваква апсолутно непримерена поређења, која долазе при томе од носиоца судијске функције, не могу имати никакво оправдање и превазилазе оквире политичког неслагања.

-Нажалост, испуњавање јавног простора таквим ставовима, па чак и опсцено вређање жртава није једина штета која се оваквим испадима наноси нашем друштву. Такви инциденти, уколико се ћутке толеришу, истовремено воде и ка томе да злоупотреба огромне људске патње постане допуштена као инструмент у политичком наступању. Другим речима, воде општој безосећајности, апатији и нормалности насиља. Не улазећи у даље разлагање свега што је у овом случају неприхватљиво, насупрот таквим провокацијама упућеним читавом нашем друштву, наставићемо да упорно и посвећено негујемо културу сећања на жртве и културу дијалога - закључује се у саопштењу Министарства културе.

(24седам)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести