Министарство одбране: Лаж да Србија извози оружје у Јемен

БЕОГРАД: Министарство одбране Србије поново је данас демантовало неке тврдње у јавности да је Србија извозила оружје у Јемен, земљу које птореса грађански рат.
ministarstvo odbrane
Фото: Ministarstvo odbrane

"Дневна политика трпи сваку лаж и подлост, али лагати о својој земљи је и подло и срамно. Министарство одбране још једном понавља да држава Србија не извози оружје у Јемен и да је према листи Барометар транспарентности коју објављује организација ''Смалл Армс Сурвеy''са седиштем у Женеви на петом месту у свету по транспарентности продаје наоружања", каже се у саопштењу Министарства.

Наводи се да бивши начелик Генералштаба Здравко Понош, на срамоту функције коју је некада обављао, напада само Србију, док "од других земаља извозница оружја не тражи да објашњавају одакле њихово оружје у рукама разних терористичких организација, само Србија треба да се извињава и правда, за туђе чињење или не чињење".

"Изјаве у којима се Србија лажно оптужује за трговину оружјем могу да нашкоде и нашој земљи и нашој одбрамбеној индустрији и углавном се дају када их на разне начине подстиче конкуренција у продаји наоружања", истиче Министарство.

У саопштењу се подсећа да одбрамбена индустрија Србије запошљава 13.000 људи, а са њом сарађује више од 20.000 радника запослених у кооперантским предузећима, и оцењује да сви они "могу да буду угрожени лажима и нападима на нашу земљи и њену одбрамбену индустрију".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести