Министарство одбране: Немамо везе са падом бугарског МИГ-а

БЕОГРАД: Министарство одбране Србије оштро је данас демантовало тврдње бугарског новинара Григора Лилова које су пренели поједини медији да оружане снаге Србије можда имају везе с падом бугарског МиГ-29.
mig
Фото: Tanjug/ Z. Žestić, ilustracija

Оцењујући те тврдње као нетачне и злонамерне, Министарство у саопштењу истиче да припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије на дан пада бугарског авиона МиГ-29 нису изводили дејства ракетним јединицама ПВО, као ни дејства авијације на полигону “Шабла”, нити се на било који начин могу довести у везу са падом тог авиона.

"Припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране од доласка на полигон “Шабла” своје активности реализовали су у складу са претходно дефинисаним плановима који су усаглашени и одобрени од стране представника оружаних снага Републике Бугарске и Војске Србије", стоји у саопштењу.

Лилов је јуче изнео тезу да постоји вероватноћа да је током војних вежби у Бугарској на полигону недалеко од града Шабла бугарски МиГ могла да обори ракета С-125 Нева коју су лансирале српске снаге.

Током тактичких војних вежби „Шабла-21“ у Црном мору у Бугарској 9. јуна пао је ловац МиГ-29, а пилот је погинуо.

Узрок пада и даље није утврђен.

У војним вежбама 4. јуна у Бугарској учествовали су и представници српске војске.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести