Мирослав Лајчак специјални представник ЕУ за Косово и Метохију

БРИСЕЛ: Савет ЕУ именовао је Мирослава Лајчака за Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.
miroslav lajcak, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs
”Задаци новог Специјалног представника ЕУ биће постизање свеобухватне нормализације односа између Србије и Косова као и побољшање добросуседских односе и помирење између партнера на Западном Балкану”, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.
 
У Бриселу наглашавају да ће примарни задатак новог Специјалног Представника ЕУ бити рад на наставку дијалога Београда и Приштине.
 
Додаје се да ће Мирослав Лајчак радити на ”превазилажењу наслеђа прошлости” и ” доследности и ефикасности деловања ЕУ на Западном Балкану”.
 
Нови Специјални представник ЕУ ће одмах преузети своје дужности, са почетним мандатом од 12 месеци.
 
У Савету ЕУ подсећају да је Миросалв Лајчак словачки претходно био министар спољних послова Словачке и председник Генералне скупштине Уједињених нација (2017-2018).
 
Био је и Специјални представник ЕУ за Босну и Херцеговину од 2007. до 2009. годијне.
 
Додаје се да је као лични изасланик високог представника ЕУ, Лајчак је у име ЕУ преговарао, организовао и надгледао референдум о независности Црне Горе 2006. године.
 
”Специјални представници ЕУ промовишу политике и интересе ЕУ у одређеним регионима и земљама, као и питања од посебног интереса или интереса за ЕУ. Они играју активну улогу у напорима на консолидацији реформи, стабилности и владавини закона.”, наводе у Бриселу.
 
Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел предложио је у фебруару минситраима спољних послова ЕУ Мирослава Лајчака као новог Специјалоног прдставника за дијалог Београда и приштине и Западни Балкан.
 
ЕУ тренутно има девет специјалних представника који подржавају рад Високог представника Уније за спољну политику и безбедносну политику Жосепа Борела.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести