Мировић: Бачка Топола пример развоја у свим областима

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, заједно с председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором и председником општине Бачка Топола Габором Кишлиндером, обишао је четири локације у Бачкој Тополи на којима се реализују пројекти Покрајине и Општине.
Igor Mirović i Ištvan Pastor u radnoj poseti Bačkoj Topoli Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Игор Мировић и Иштван Пастор у радној посети Бачкој Тополи Фото: Покрајинска влада

Посетили су компанију „EM Commerce”, у којој је уз субвенционисање Покрајинске владе запослено 20 радника, затим Основну музичку школу, којој је реконструисан кров и стављена нова надстрешница, за шта је Покрајина издвојила 4,8 милиона динара, као и Дом ученика, који је у завршној фази изградње и у којем ће идуће школске године моћи да борави 107 ученика. Градња Дома је почела још 2008. године па су радови стали, али на иницијативу локалне самоуправе, која је из буџета издвојила 50 милиона динара, а Покрајинска влада субвенционисала пројекат с још 25 милиона, изградња ће, по речима шефа градилишта, бити готова до средине октобра. Након тога следи опремање објекта, за шта ће Општина опет конкурисати за покрајинска средства и Дом ће бити готов у септембру 2020. године.

Потом су Мировић, Пастор, Кишлиндер и сарадници посетили Фудбалску академију ТСЦ, која има и најсавременији фудбалски терен у нашој држави, иако не и највећи, а осим тога свлачионице, хладну собу с базенима с масажом и саунама, теретаном, кафићем, али и собом за лекарску дијагностику и лекара, на којима би им већина спортиста позавидела. Управо зато су и најуспешнији у Србији и имају најбоље резултате, тврди Мировић, иако, како је казао, није њихов навијач. 


Изградња Дома ученика

Дом ученика је у завршној фази изградње и у њему ће од идуће школске године моћи да борави 107 ученика.

– Бачка Топола има 1.200 средњошколаца, од којих 600 путује – казао је председник општине Бачка Топола Габор Кишлиндер. – Иако је Ученички дом пројектован за мало више од стотину деце, она ће у дом бити примана према удаљености места из којег долазе, али ће вероватно постојати бодовни систем, што ће сигурно бити од велике помоћи њиховим породицама. То значи и десет запослених у Дому. Уколико буде потребе, објекат ће се ширити.


– Било нам је задовољство да видимо услове и начин у оквирима Академије како се кроз развој спорта промовишу праве вредности здравог живота, успеха, јединства, колектива ТСЦ који је успео да у Фудбалској лиги Србије направи за кратко време фантастичне резултате, које је и раније постизао кроз ниже категорије – рекао је Мировић.

Фото: Игор Мировић и Иштван Пастор у радној посети Бачкој Тополи Фото: Покрајинска влада

Мировић је истакао да је Покрајинска влада уложила значајну своту у развој Бачке Тополе.

– У протекле три године инвестирали смо много у основне и средње школе, образовање, индустријску зону, у којој у овом тренутку послују четири компаније, а у току године очекујемо да још две нове отворе своје погоне – навео је Мировић. – Бачка Топола данас и у односу на ону пре пет или десет година – може се видети јасна разлика и када је реч о развоју привредних потенцијала, али и делу заједничких напора да побољшамо услове у образовању, здравству, односно Дому здравља, у који смо инвестирали пре две године, али и Академија, која је приватна инвестиција, која је показала целој Србији како се може и мора улагати у спорт, фудбал с јасним циљевима и плановима.


Пројекти за будућност у Бачкој Тополи

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је за „Дневник” да је обиласком Бачке Тополе видео мугоћност за нове пројекте које је сугерисао председнику општине.

– Видео сам могућност пројекта нове зграде Основне музичке школе, јер је ова стара више од 100 година, а на тој локацији је немогуће доградити простор. У току су припреме за објављивање јавне набавке за изградњу пречистача отпадних вода. што је једна од највећих инвестиција последњих година у Бачкој Тополи – казао је Мировић. – Следеће недеље имамо састанак с министром финансија, од кога ћемо тражити и добити огроман новац за војвођанске општине из Националног инвестиционог плана везано за изградњу канализационе мреже и, када је реч о Бачкој Тополи, можемо након пречистача почети и изградњу мреже, а општина није мала, гледајући број становника. Очекују нас и радови на адаптацији Дома за лица ометена у развоју „Оттхон” у Старој Моравици, пројекат ћемо имати до Нове године. Наредних дана расписаћемо јавну набавку за припрему пројектне документације јер тај Дом је, као и Дом у Чуругу, у најлошијем стању. Настављамо помагање привреднох колектива, а за две године преко Развојне агенције Војводине имамо сто нових запослених у три велике компаније.


Он је додао да имају и нове планове у Бачкој Тополи јер је за ову годину планирана реализација изградње пречистача отпадних вода.

– Крајем следеће недеље у Покрајинској влади одржаћемо велики састанак с надлежним министрима, на којем ћемо припремити све локалне самоуправе да конкуришу у будућности за новац из националног инвестиционог плана, за изградњу постројења за питку воду, пречистаче, канализациону мрежу, све што је важно – казао је Мировић.

Он је напоменуо да Бачка Топола може бити пример за друге општине, не само по економском развоју и инвестицијама већ и по складним међунационалним односима, искреном братству које ту постоји, солидарности, што је дух Бачке Тополе који треба неговати и у будућности.

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор казао је да му је велико задовољство што је с председником Покрајинске владе обишао Бачку Тополу, што обојица често чине, мада он мало чешће.

– Одабрали смо да обиђемо четири веома значајна пројекта, неки су везани за запошљавање, други за образовање и спорт, али и модернизацију услова живота, а Фудбалска академија показује пример да све у животу зависи од људске маште, храбрости, привржености, упорности, а када то постоји, онда се нађе и новац – истакао је Пастор. – -У свим пројектима и у низу других у Бачкој Тополи показана је синергија приватног капитала и буџетских пара, покрајинских пара, и то је пут који је једини могућ, пролазан и води ка циљу. Покретачку снагу у Бачкој Тополи чине Савез војвођанских мађара и Српска напредна странка, протеклих година руководство је показало да има замисли и идеја о томе каква Бачка Топола треба да буде да би била место достојно грађана 21. века.

Председник општине Бачка Топола Габор Кишлиндер казао је да је коалиција на челу општине успела, уз помоћ Покрајинске владе, да уради све што је обећала и заврши пројекте.

– Пре два дана смо затворили четири конкурса, предстоји нам пети, највећи, а тиче се расписивања јавне набавке за изградњу пречистача отпадних вода – каже Кишлиндер, цитирајући Мировића: – Средства се морају објединити, паметно користити, јер да смо сами издвајали новац, половину бисмо урадили без помоћи Покрајине.  Он је додао да за добре идеје и пројекте увек постоји шанса да буду реализовани.    

М. Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести