Мировић и Брнабић обишли нови погон јапанске компаније ЈТИ у Сенти

Нову линију за паковање цигарета у фабрици компаније „Јапан тобако интернешенел” (ЈТИ) у Сенти, вредну три милиона америчких долара, пустили су у рад председица Владе Србије Ана Брнабић, амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама, председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник дуванских послова у „Јапан тобако групи” Муцуо Иваи.
е
Фото: vojvodina.gov.rs

Церемонији пуштања у рад нове линије у фабрици у Сенти и обележавању две деценије пословања ЈТИ-ја на глобалном нивоу, присуствовали су председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и председник сенћанске општине Рудолф Цегледи.

Ана Брнабић је нагласила да је у Србији све већи број јапанских инвестиција, захваливши компанији ЈТИ што је у нашој земљи препознала потенцијал за улагање и поузданог и предвидивог партнера, додавши да је ЈТИ једна од пет компанија које уплаћују највише новца у буyет Србије, и изразивши уверење да ће нови погон дати додатни приход. Премијерка је захвалила компанији ЈТИ што је веровала у Србију и за све што су урадили за Сенту, Војводину и Србију од 2006. године, што инвестира и развија нове капацитете.

Она је додала да с Јапаном имамо добру сарадњу, која је све боља на економском плану, уз присуство све већег броја инвеститора и њихову заинтересованост да улажу у Србију. 

Фото: Dnevnik.rs

– Јапанске инвестиције и присуство јапанских инвеститора веома су значајни за Републику Србију из више разлога: због новца који долази у Србију, због технологија коју доносе са собом, као и због отварања нових радних места – изјавила је Ана Брнабић. – Исто тако, за јапанске компаније карактеристичан је и специфичан вид управљања, менаyмента, који је најбољи у свету па и немачке компаније репрлицирају јапански тип менаyмента, тако да је то нешто од чега ми можемо врло много научити и онда, ако имплементирамо и у пословној сфери и у јавној управи, свакако ће подићи вредност коју стварамо и ефикасност. Њихова пословна етика, од које такође веома много можемо научити, и у корпоративном свету, и у администрацији, у државној управи, то је нешто што ће се позитивно одразити на све реформе које имплементирамо у Србији.

Фото: Dnevnik.rs

Премијерка Брнабић је истакла да јој је драго што је све већи број јапанских инвеститора у Србији, с неколико веома важних пројеката. ЈТИ је, чини се, једна од првих и највећих јапанских инвестиција у Србији, али она напомиње да данас већ имамо конзорцијум око „Мицубишија”, који ради на пројекту одсумпоравања на ТЕНТ-у, имамо јапанско-француски конзорцијум за јавно-приватно партнерство на депонији „Винча” у Београду, имамо све већу присутност „Панасоника” и тренутно се с још неколико јапанских инвеститора разговара о потенцијалним инвестицијама. Она се нада да ће ускоро у Војводини имати неколико добрих вести, али да је свакако искуство које преносе ЈТИ и друге компаније да је Србија предвидиво пословно окружење на које се може ослони, да имамо врло квалитетну радну снагу – нешто што води ка томе да је све више јапанских инвеститора. 

Од куповине Дуванске индустрије Сента 2006. године ЈТИ је уложио више од 181 милион долара у Србији, чиме је учетворостручио број запослених с 84 на 350, покренуо производњу и извоз цигарета у земље у окружењу и дувана у ЕУ. Вредност оствареног извоза је до сада готово 250 милиона долара. Компанија ЈТИ је један од највећих пореских обвезника у Србији, који је у државни буyет до сада уплатио више од 2,2 милијарде долара.

Фото: Dnevnik.rs


Темпо отварања поглавља зависи од ЕУ

Председница Владе Србије Ана Брнабић казала је да темпо којим ће Србија отварати поглавља зависи од ЕУ, док је на нама да радимо брже и ефикасније и да не бежимо од одговорности.

– Али је свакако, такође, истина да темпо отварања поглавља зависи од реформи и превирања у оквиру саме ЕУ и оног што је изазвао Брегзит и што изазивају дискусије о интерним реформама о самој ЕУ, подела чланица ЕУ за проширење и против њега – рекла је Ана Брнабић.

Подсетила је на то да Србија има пет спремних поглавља. Претходном одлуком о отварању, отворена су два поглавља и остала су три.


Председник Покрајинске владе Игор Мировић је нагласио да је то изузетан дан, не само за Сенту него за Војводини и читаву нашу земљу, да је отварање нове производне линије у ЈТИ, у коју је уложено три милиона долара, нови корак у развоју компаније, упутивши све честитке на томе, уз чињеницу да ће после отварање те линије престати увоз одређених брендова, што ће утицати на наш спољнотрговински биланс. 

Фото: Dnevnik.rs

– То све означава важност вашег рада за нашу економију – рекао је Мировић. – За нас је најважније да је долазак ЈТИ у Србију значио отварање великог броја сигурних и добро плаћених радних места за наше људе. Сента, Војводина и читава наша земља од тога имају велике користи, ту је изражена и социјална одговорност компаније. Она учествује у бројним догађајима хуманитарног и развојног карактера у нашој земљи. Желим због свега да кажем искрено хвала јер је инвестиција ЈТИ, кроз бренд саме компаније, кроз њен развој и кроз њене резултате, показала целом свету да је у Србију добро улагати. Верујем да постоје услови за даљи развој пословних планова компаније и да ће и многе друге јапанске компаније доћи у нашу земљу, а то већ и чине. За кратко време смо као један велики тим успели да Војводину доведемо до тога да данас имамо тек нешто више од 114.000 незапослених, налазимо се на историјском минимуму, готово 15.000 људи, или 11,4 процената мање незапослених него у истом месецу прошле године, и са стопом незапослености испод девет одсто и развојним плановима који гарантују да ћемо наредних година бити бољи.

Мировић је додао да је компанија ЈТИ мобилисала још већи број домаћих произвођача дувана, који имају сигуран пласман, а тиме и извесну егзистенцију за себе, своје породице и запослене.

Фото: Dnevnik.rs

Амбасадор Јапана у Србији Ђинићи Марујама се захвалио Републичкој и Покрајинској влади и Општини Сента на досадашњој подршци, изразивши уверење да ће ЈТИ додатно развити пословање и дати допринос даљем развоју Србије у свим аспектима.

Председник дуванских послова у „Јапан тобако групи” Муцуо Иваи је рекао да развој компаније у Србији не би био могућ без истинског партнерства с председником и Владом Србије, те да ће, као највећи јапански инвеститор у Србиији, компанија остати посвећена промовисању Србије као повољне дестинације за инвеститоре. 

Текст и фото: М. Митровић 

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести