Мировић и Цвијановић потписали протокол о сарадњи

НОВИ САД: Војводина и Република Српска ће у наредним месицима започети сарадњу у свим областима које су важне за живот. Протокол о сарадњи јуче су потписали председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.  
mirovic i cvijanovic
Фото: vojvodina.gov.rs

„Надам се да ће већ у наредним недаљама у непосредној сарадњи министарстава из Владе Републике Српске и секретаријата из Покрајинске владе у читавом низу области Протокол бити конкретизован“, рекао је Мировић након потписивања документа у згради Покрајинске владе.

Објаснио је да пре свега мисли на сарадњу универзитета, клиничких центара, развојних агенција, пољопривредних служби, института, и у свим другим областима у којима и једна и друга страна има потенцијале. За сарадњом у низу области, нагласио је Мировић, има и простора и потребе, а то пре свега захтевају везе између обичних људи из Србије који живе у Војводини и људи из Републике Српске.

„На последњем дану манифестације „Дани Српске у Србији” имали смо прилику да на делу видимо, кроз културно-уметнички израз, све везе и односе за будућу сарадњу“, истакао је Мировић.

Подсетио је на то да је и раније било много најава, много декларација и снажне политичке приче, али никада довољно конкретне и никада довољно квалитетне да би се та сарадња остварила на задовољавајућем нивоу и у практичном смислу како то обични људи очекују. Мировић је навео да су последњих година председници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик дали неку врсту додатног импулса, посебног темпа у сарадњи Србије и Републике Српске.


Протокол неће остати мртво слово на папиру

Протоколом о сарадњи је предвиђено формирање заједничког тела које ће имати обавезу да надзире реализацију документа да не би остао мртво слово на папиру.

„У ово време многе институције потписују разноразне декларације и протоколе, ми не желимо да ово остане мртво слово на папиру него желимо заиста да будемо практични, отворени и јасни у тој сарадњи“, напоменуо је председник Покрајинске владе.


Фото: vojvodina.gov.rs

„Ми смо дужни и овде у Војводини да тај темпо следимо и чинимо све да заиста будемо и опреативни и конкретни“, нагласио је председник Покрајинске владе.

Он је најавио да ће већ почетком новембра Привредна комора Војводине и Туристичка организација Војводине у Бањалуци представити своје програме и потенцијале грађанима, не само Бањалуке него читаве Републике Српске, и, како је оценио, можда ће то бити и почетак конкретизације сарадње Војводине и Републике Српске.

„Желимо да у будућности све границе и све баријере полако нестају кроз једну, другу или трећу форму, и желимо да у том односу који желимо да градимо будемо ближи, приснији и да сарађујемо на свим пољима“, навео је Мировић.

Последњих година председници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик дали неку врсту додатног импулса, посебног темпа у сарадњи Србије и Републике Српске (Игор Мировић)

Он је нагласио да је показао председници Владе Републике Српске неке наше пројекте који би могли бити интересантни и Републици Српској, попут реконструкције пруге од Шида до Бијељине и „Фрушкогорског коридора” – брзе саобраћајнице између Новог Сада и Руме, који се наставља до Шапца и даље до Бијељине до Републике Српске.

„Председник Александар Вучић је о томе говорио на отварању једне деонице радова на Коридору 10 од Ниша до Пирота. То је наша заједничка потреба – да будемо повезанији, да стижемо брже једни до других, посебно да се скрати пут привредним и транспортним везама од Војводине до Републике Српске“, рекао је Мировић.

Како је навео, председницу Цвијановић је упознао и с пројектом комплекса „Летенка”, чија ће реализација бити започета следеће године.

„Желимо да деца из Републике Српске из основних и средњих школа пронађу своје место у будућем комплексу кроз размену свих садржаја и повезивања с децом Војводине и читаве Србије. То ће бити место окупљања и место размене младих спортиста, место размене образовних сазнања“, напоменуо је Мировић.

Председница Владе Републике Српске је, изражавајући задовољство због потписаног Протокола о сарадњи, казала да ће њихова настојања бити усмерена на то да Протокол буде основ и за друге конкретне ствари које ће се реализовати у будућности.

„За то постоје шансе пошто већ имамо много ствари које су на одређени начин у реализацији“, навела је Жељка Цвијановић.

Она је нагласила да морају бити учвршћене везе између институција и да ће та институционална сарадња бити свакако интензивнија него што је сада случај. 

„Морам да кажем да ћемо, с обзиром на чињеницу да у Војводини живи велики број људи који су пореклом из Републике Српске, инсистирати на повезивању модреном саобраћајницом Републике Српске и Републике Србије. То ћемо заједно делегирати и настојати да дође међу приоритетне саобраћајне структуре“, истакла је Жељка Цвијановић. 

Е. Марјанов

Фото: vojvodina.gov.rs

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести