Мировић: Нека грађани одлуче, моје срце је на страни Петровграда

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да је промена имена града Зрењанина ствар локалне самоуправе и понајвише ствар о којој треба да се изјасне грађани тог града, али и да је „његово срце на страни имена Петровград”.
1
Фото: Dnevnik.rs

Гостујући на Радио-телевизији Војводине, Мировић је оценио да би најправедније било уколико би се Зрењанинци путем референдума изјаснили о томе какво име желе да убудуће носи њихов град, мада је процедуром предвиђено да, уз промену Закона о територијалној организацији и уз Одлуку Скупштине града, име града може бити промењено и без организовања референдума.

– Не желим да намећем личне ставове, али део људи мисли да би променом имена неко ударио на део антифашистичке традиције, што је, најблаже речено, неозбиљно – истако је Мировић.

Он у иницијативи Удружења „Петровград” о промени имена града не види ревизију историје јер, како наводи, сви Зрењанинци имају поштовање према онима који су у току народноослободилачке борбе пружали отпор окупатору, без обзира на то да ли су припадали партизанском покрету – а такав је био и Жарко Зрењанин – или покрету Југословенске војске у отаyбини.

– Могло би се говорити о ревизионизму уколико би неко склонио имена улица и школа које се зову по Жарку Зрењанину, а ја сам сигуран у ти да ће у будућности постојати институције и улице с именом Зрењанина, како у самом Зрењанину, тако и у Банату и Новом Саду – навео је председник Покрајинске владе.

Говорећи о постојаности аргумената за промену имена града, Мировић је казао да део Зрењанинаца жели да врати том граду име Петровград јер желе да се врате традицији и коренима, те да су у тој опцији имали два назива, односно Бечкерек или Петровград.

– Таква иницијатива је легитимна, није увредљива ни према коме, има карактер обележавања историјских личности кроз давање имена Петровград, а краљ Петар Први Карађорђевић је можда и најзначајнији човек наше националне историје – истакао је Мировић.

Он је додао и да му је нејасно откуда се створила велика негативна енергија уперена против те иницијативе, осим уколико је не повеже с „негативном енергијом која долази против готово сваког предлога који актуелна власт у Србији изнесе”. 

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести