Мировић: Нова ангио-сала за Институт у Сремској Каменици

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас Институт за кардиоваскуларне болести Војводине, где је почела са радом нова ангио-сала, за чију је набавку из покрајинског буџета издвојено 62 милиона динара, и том приликом истакао да је Покрајинска влада створила много квалитетнији здравствени систем него што је био пре пет година.
е
Фото: Покрајинска влада

„Драматично смо променили систем и организацију у здравству Војводине. Пре пет година на овом институту смо имали једну исправну и једну делимично исправну ангио-салу, а данас их имамо четири. Поред тога, успели смо да створимо читаву мрежу ангио-сала и то у Суботици, Зрењанину и Сомбору, чиме смо, уз оне у Универзитетском клиничком центру Војводине, достигли нови стандард и квалитет у лечењу кардиоваскуларних пацијената у Војводини“, изјавио је Мировић.

Он је нагласио да је Покрајинска влада од 2016. године у здравствени систем уложила укупно 10 милијарди динара, најавивши да је пројекцијом покрајинског буџета за 2022. годину предвиђено улагање од готово 2,5 милијарди динара у ову област.

„У току су радови на изградњи блокова Б и Ц Универзитетског клиничког центра Војводине и на реконструкцији кикиндске болнице, а ускоро ће почети и у суботичкој. Радови на изградњи Каменице 3 одвијају се предвиђеном динамиком, а Влада Србије већ је обезбедила нови ПЕТ скенер и, по први пут у Војводини гама-нож који ће бити смештени у том објекту. Све је то једна велика слика нашег односа и резултат заједничког рада Покрајинске владе, грађана и запослених у здравству, који су изнели велики терет и показали велику одговорност у протеклом периоду“, навео је Мировић.

Фото: Покрајинска влада

Директор Института за кардиоваскуларне болести др Александар Реџек рекао је да је то прва болница у Србији и региону која има инсталирану технологију интегрисаног система за визуелизацију морфологије и функционалног значаја сужења коронарних артерија и смањеног зрачења. Он је додао да ће коришћењем овакве опреме у наредних месец дана бити изведена прва интервенција – уградња стента на вратним артеријама и аорти.

„Захваљујући разумевању Покрајинске владе и улагању у Институт, немамо више листе чекања, већ само листе заказивања“, казао је др Реџек.

Годишње се на Институту у постојећим ангио-салама изврши више од 5.000 интервенција, од чега 3.000 перкутаних коронарних интервенција са уградњом стента и 1.100 интервенција у акутном инфаркту миокарда.

Обиласку Института присуствовао је и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести