Мировић обишао радове на изградњи Научно-технолошког парка

– Радови на изградњи Научно-технолошког парка у Новом Саду добро напредују – оценио је јуче председник Покрајинске владе Игор Мировић приликом обиласка грађевинских радова.
mirovic
Фото: Покрајинска влада

Он је изразио уверење да ће објекат од 30.000 квадратних метара уз координацију с Владом Србије и Јединицом за управљање пројектима бити завршен до школске 2019/2020.

– Важно је да јавност види да изградња Научно-технолошког парка напредује – рекао је Мировић, обилазећи објекат у изградњи.

Он је навео да су радови у овом тренутку изведени у физчком обиму више од 50 одсто и да сматра да су, уз добру координацију с Владом Србије и Јединицом за управљање пројектима, отклоњени проблеми који су били присутни.

Покрајина је до сада у прву фазу изградње Научно-технолошког парка уложила око три милиона евра, држава улаже око седам, а Факултет техничких наука је још пре неколико године уложио милион евра. Научно-технолошким парком ће управљати Република и Покрајина. У Надзорном одбору Покрајина ће имати три представника, а Република два. То ће, како је навео Мировић, омогућити да се боље привлачи новац из више извора.

– Изградња парка је у закашњењу у односу на планирани темпо, али не толиком да пројекат буде угрожен – оценио је председник Покрајинске владе, одговарајући на питање новинара.

Није, међутим, желео да коментарише ко је одговоран због тога, а ко није јер, како је нагласио, важно је да су проблеми решени и да је изградња кренула јачим темпом.

– Још једном желим да нагласим да радови крећу јачим темпом. Претпостављам да људи сада упоређују степен радова који су овде изведени с овим другим, приватним објектима, прекопута нас, где се одвијају мало брже, али још једном желим да нагласим да смо успели да искоординишемо процесе који ће довести до убрзања радова и до завршетка у оним роковима које планирамо – рекао је Мировић, додајући и да мисли да ће на крају процеса и Град Нови Сад издвојити новац за опремање објекта.

Он је изразио наду да ће до почетка наредне школске године део објекта моћи да се да Факултету техничких наука, који ће знати да искористи његове капацитете, а други део ће бити у функцији одмах након тога, за неколико месеци, за старт-ап компаније и научне институте чији је оснивач Покрајинска влада. 

Фото: Покрајинска влада

Продекан Факултета техничких наука за инвестиције и изградњу Срђан Новаковић је навео да је сам пројекат зграде рађен 2010–2011. године и да је у међувремену  дошло до промене чак и законске регулативе и морали су неке ствари да коригују у ходу.

– То је сасвим логично, мислим да је код сваке инвестиције стандарно – навео је он. – Основно је да смо пет година чекали да се распише конкурс и да кренемо у изградњу, а сад заједно с извођачем решавамо те проблеме и нормално је да један такав објекат има текуће проблематике који решавамо сваки дан.

Декан ФТН-а, којем припада 10.000 квадрата објекта, Раде Дорословачки је рекао да су већ многе фирме заинтересоване за Парк, и оценио да су ФТН и Војводина примери за целу државу.

– Ми смо пример за целу државу, сви би требало да се угледају на нас и како се ради у Војводини – нагласио је Дорословачки. – Држава већ има велике користи од факултета и ИТ компанија које упошљавају више од 4.000 инжењера, а корист ће бити још већа. Многе фирме су већ заинтересоване за простор будућег Парка и то ће се решавати конкурсом.  

Фото: Покрајинска влада

 Повезивање науке и привреде

Научно-технолошки парк је важан пројекат који заједно реализују Републичка и Покрајинска влада. Инвеститор је Покрајинска влада и у мањинском делу је финансијер, а назначајнију своту је обезбедила Влада Републике Србије. Мировић је истакао да је објекат веома значајан јер ће се у њему на најпрактичнији начин развијати повезивање науке и привреде и у делу информационих технологија и у делу програма старт-ап компанија у оним сегментима који ће саме компаније одабрати, док ће Покрајинска влада настојати да преко својих института дефинише програме који ће користити пре свега економском и привредном развоју Војводине и целе државе. Јер, како је навео, објекат има смисла само уколико већина програма, већина компанија, већина оних који ће овде пословати и радити, своје производе унесе у будући економски развој Војводине и целе наше земље.

Е. Марјанов

Фото: Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести