Мировић: Огромно улагање у здравствени систем Војводине

СУБОТИЦА: Обезбедили смо укупно око 190 милиона динара за набавку три ангио сале, образовање лекара И другог особља који ће управљати овим сложеним системом, са циљем да грађани Војводине буду заштићенији и сигурнији  када је реч о кардиоваскуларних болестима, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић након обиласка  ангио-сале у Општој болници у Суботици.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je novu angio-salu u Opštoj bolnici u Subotici  Foto: Tanjug/J. Pap
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је нову ангио-салу у Општој болници у Суботици Фото: Танјуг/Ј. Пап

Ово је трећа ангио сала у Војводини, поред Опште болнице у Суботици, ангио-сале су набављене и за Опште болнице Сомбор и Зрењанин.

„Ово је слика огромног улагања у здравствени систем Војводине у протеклих годину и по дана. Успели смо оно што нико пре нас није, а то је да обезбедимо стандард који подразумева да имамо једну ангио-салу на 300.000 становника, која је намењена пацијентима са кардиоваскуларним обољењима.У све три болнице у ангио-салама изводе се катетеризације на срцу и друге медицинске интервенције код пацијената са кардиоваскуларним обољењима. За кратко време успели смо да направимо велики и значајан рез у здравственом систему Војводине. Уложили смо више од 1,8 милијарди динара како бисмо обезбедили квалитетнију здравствену заштиту и савременију дијагностику”, истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Мировић даље објашњава да су ангио сале  значајне јер се у провом реду сачува живот. У укупном систему од краја септембра прошле године до данас у регионалном систему у Суботици, Зрењанину И Сомбору изведено је преко 160 катетаризација, као И много других интервенција које су спасиле живот грађанима у ова три округа.

Директор Опште болнице Суботица, Слободан Пушкар је објаснио да се лечење акутног инфаркт миокарда од 15.септембра 2017.године ради се по највишим светским стандардима.

“Пацијенти који дођу унутар првих сат или два са уградњом стента имају многу мању смртност, много краћу хоспитализацију, много бржи опоравак, мању инвалидност И очување радне способности што је веома битно. Са друге стране, већи број ангио сала омогућиће већи број дијагностичких коронографија како би се болест  открила И у ранијој фази И третирала на лакши ефикаснији начин. Ми смо током 2017.године имали два велика два задатка. Прво да се одабере адекватан простор за смештај ангио сале последње генерације, а други, не мање битан, је завршетак обуке лекара И техничара, значи целог тима који ће радити у ангио сали. У сали се изводе веома компликоване И сложене интервенције, пацијенти су ћесто животно И витално угрожени И само добро едукован, утрениран И уигран тим може да изведе процеду како треба И да не буде компликација. Ми смо од 15.септембра од када је сала пуштена у пробни рад урадили већ 70 дијагностичких катетаризација, неколико акутних инфаркт, 10 стентова И сви пацијенти су добро. Морамо да кажемо да је сала последња реч технике И то доприноси квалитетнијем систему пружању здравствене заштите”, Закључује Пушкар.

Градоначелник Суботице, Богдан Лабан је рекао да ангио сала у Суботици има велики значај, јер сада може да се реше хитни случајеви, спасе људски животи, као И да се здравствена заштита подигне на виши ниво.

“Ово није битно само за Суботицу, него И за регион Северни-бачког округа, па чак И Северно-банатског. Сигуран сам да ћемо И даље уз помоћ Покрајинске владе наставити пројекте који су битни за наше грађане”, каже Лабан.

Мировић је најавио И нова улагања у Општу болницу у Суботиции то на одељење  за Плућне болести које је од  2011.године затворено. Он је рекао да заједничким напорима  локалне самоуправе, Покрајнске владе И Канцеларије за јавна улагања у плану је да се направи пројектна документацију И за друга одељења суботичке Болнице да би је довели у стање које је примерено 2018.години.

Он је подсетио да су у току и радови на реконструкцији болнице у Панчеву, у специјалној психијатријској болници у Ковину, радови у Клиничком центру Војводине, као и завршетак радова на новој згради Хитне медицинске помоћи у Новом Саду.

С.И.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести