Мировић приредио пријем за ђаке са Косова и Метохије

Ученици основних школа из општине Ранилуг с Косова и Метохије, њих45, свечано je примио председник Покрајинске владе Игор Мировић, пожелевши им добродошлицу и пријатан боравак у Новом Саду.
mirovic kosovo1
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Реч је о петој акцији Црвеног крста Новог Сада, који сваког лета угости децу из Ранилуга која четири дана бораве у Новом Саду. Осврнувши се на важне историјске личности које су се родиле и(ли) живеле у Војводини, знаменитости које красе нашу покрајину, као и на мултиетичност која је наш симбол и позитиван пример живљења у миру и толеранцији, Мировић је истакао да је Ново Брдо пре 700-800 година било напредније од Лондона, а да је Универзитет у Косовској Митровици пођеднако моћан и значајан за наш народ и државу.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– За нас је то велики догађај јер деца с Косова и Метохије захтевају нашу велику бригу, пажњу, зато што живе на једном историјски важном месту, на месту које је нама у срцима – рекао је председник Покрајинске владе, уручивши деци ранце и поклоне за предстојећу школску годину. – Због тога с посебном пажњом и емоцијама доживљавам овај сусрет, а и с великом жељом да сви упознате друге крајеве наше Србије, да упознате српску Војводину, Нови Сад. Радујемо се што ћете кроз дружење са својим вршњацима, кроз упознавање једног другачијег начина живота и обичаја на северу Србије, моћи да видите колико је наша земља богата, колико гаји одређене специфичности и да упознате како овде живимо с другим народима у миру, толеранцији и разумевању, што желимо да буде и на Косову и Метохији.

Нека деца која су допутовала у Нови Сад ту су први пут, а некима све то није новина. Радују се сваком доласку и путовању, прилици да виде нешто ново.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Драго ми је што сам опет овде – казао је Јован Стојковић (11) из Партеша, који ће од септембра кренути у шести разред ОШ „Доситеј Обрадовић”. – Овде ми се највише допада Петроварадинска тврђава, а музеји су слични као и наши.

И наставнции су пуни позитивних утисака, нарочито они који су сада имали први пут прилику да посете нашу покрајину и осете овдашњи дух живљења.

– Људи су пуни енергије, топли су и срдачни – није крила наставница руског језика ранилушке ОШ „Вељко Дугошевић” Ана Марковић. – Све је беспрекорно! Обишли смо Градску библиотеку, Петроварадинску тврђаву, Културну станицу „Свилара”, а последњег дана нас чека одлазак у Зрењанин и Ечку, као и обилазак Храма Светог Саве у Београду. Иако нам је јак темпо, сви веома уживамо и организатори су се потрудили да нам испуне сваки тренутак.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић казао је да је циљ свих тих активности да деца упознају културне знаменитости у Новом Саду и Зрењанину, али и да их припреме за предстојећу школску годну, док се од деце очекује да узврате добрим учењем. За основце из општине Ранилуг, српске енклаве у Косовском Поморављу која броји око 6.000 становника, јуче је приређен пријем у Градској кући у Новом Саду

– Ово је прилика да им пожелимо добродошлицу и да укажемо на подршку и приврженост нашем народу с Косова и Метохије – казао је члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин. – Сигуран сам у то да ће у наредним данима добро упознати Нови Сад и околину, да ће се пријатно осећати и да ћемо их уверити да смо добри пријатељи.

Он се захвалио Црвеном крсту Новог Сада и бројним институцијама, организацијама и појединцима који су допринели да се посета ученика с Косова успешно реализује.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести