Мировић: Протокол о Фрушкогорском коридору добра вест за све

НОВИ САД: Из Пекинга је стигла важна вест за Војводину о томе да је потписан Протокол о сарадњи између Републике Србије и Народне Републике Кине на изградњи Фрушкогорског коридора, односно брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума.
igor mirovic
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Документ је с српске стране потписала потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а с кинеске председница компаније “Чајна роуд енд бриџ корпорејшен” (ЦРБЦ) Лу Шан.

Тим поводом је председник Покрајинске владе Игор Мировић за “Дневник” оценио да је потписивање тог оперативног Меморандума добра вест за целу нашу земљу, посебно за Војводину, Срем, Нови Сад, Ириг и Руму.

„Сад на основу овог Меморандума знамо која ће компанија изводити радове, који су рокови комерцијалног уговора, истовремено знамо и рокове за обезбеђивање тог финансијског кровног уговора преко одговарајућих кинеских банака што значи да с великом дозом извесности можемо да кажемо да ћемо до краја године, или најкасније до пролећа, имати комерцијални уговор након тога и почетак радова на тој деоници“, истиче први човек Покрајинске владе.

Фото: Дневник/ Радивој Хаџић

Мировић додаје да је оперативни Меморандум између Владе Републике Србије и Кинеске компаније ЦРБЦ практично важан због две ствари. Најпре што одређује компанију ЦРБЦ као извођача радова на изградњи Фрушкогорског коридора, и поставља рок од шест месеци у оквиру којег ће се припремити комерцијални уговор и обавити друге неопходне припреме у вези начина финансирања пројекта, одговарајуће процедуре да би се дошло до комерцијалног уговора.

Како је рекла Зорана Михајловић, потписани меморандуми омогућиће наставак рада на припреми за реализацију пројекта изградње Фрушкогорског коридора.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести