Мировић пустио у рад две соларне електране у Институту у Новом Саду

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић пустио је данас у рад две соларне електране у Институту за низијско шумарство и животну средину у Новом Саду.
с
Фото: Покрајинска влада

Мировић каже да се лично уверио да Институт за низијско шумарство предњачи у научним дометима.

"Управо смо пустили у рад две соларне електране капацитета 15 и 30 киловат-часова које ће донети значајну финансијску и енергетску уштеду. Влада је потписала уговор са Европском банком за обнову и развој и више од 20 милиона евра инвестираћемо у област штедње енергије. У више од 80 јавних објеката Војводине инсталираћемо еколошке уређаје и модернизовати системе грејања. Покрајинска влада ће следеће године инвестирати у изградњу соларних електрана на већини факултета Универзитета у Новом Саду", најавио је покрајински премијер.

Директор Института Саша Орловић каже да су уз подршку Покрајинске владе пројектовали и изградили соларне електране и да је значај овог догађаја огроман у време недостатка енергије и значајно високих цена.

"Соларне електране омогућиће да се трошкови пословања института значајно смање. Све што смо радили до сада увек смо имали подршку Покрајинске владе. Имамо изузетно модерну опрему која је део јединственог система у овом делу Европе. Ту пре свега спада уређај који прати емисију гасова због ефекта стаклене баште.То је уређај који нам омогућава да боље газдујемо шумама и урбаним зеленилом и то тако да имамо што мању емисију штетних гасова који утичу на климатске промене. Имамо низ уређаја који прате виталност стабала и који су повезани у глобалну мрежу", рекао је Орловић.

То смо успели, истиче, захваљујући томе што је 2019.професор Рикардо Валентини, добитник Нобелове награде био овде и ми смо део његове екипе и глобалног система. Захвалан сам Покрајинској влади на разумевању и очекујем подршку и убудуће за све важне ствари које ћемо урадити заједнички, казао је Орловић.

Институт за низијско шумарство најављује и пионирски пројекат јединствен у свету, а то је прављење соларне електране на земљишту где се већ производи биомаса за производњу енергије. Налазиће се у Каћкој шуми поред Новог Сада и градиће се наредне године. Институт тренутно броји 22 доктора наука што је највише до сада.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести