Мировић са оперским певачем Жељком Лучићем

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас уметника, оперског певача Жељка Лучића — овогодишњег добитника највећег покрајинског признања – Награде „Михајло Пупин“ које се додељује за дугогодишњи рад, лично залагање и изузетне резултате у свим областима стваралаштва, чиме се даје трајан допринос развоју Аутономне покрајине Војводине.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

„Постоји симболичка веза између Пупина и Лучића, јер су и један и други кренули из Баната у Њујорк, остварујући своје снове, помагали отаџбини, свако на свој начин“, изјавио је председник Мировић.

„И после 30 година каријере, срце заигра и затрепери када се успостави контакт са матицом. Част је примити Награду која носи име Михајла Пупина“, изјавио је Жељко Лучић.

Жељко Лучић, вердијански баритон, рођен 24. фебруара 1968. у Зрењанину, српски је оперски певач. Од 1993. до 1998. године био је члан Српског народног позоришта у Новом Саду, а након тога Франкфуртске опере. Посебно је познат по извођењу главних баритонских улога у Вердијевим операма, славу је стекао као вердијански баритон и данас је један од најтраженијих баритона света, а његов глас може се чути у Метрополитену, Миланској „Скали”, и Бечкој опери.

Лучић је свој професионални оперски деби имао у априлу 1993. године, као Силвио у Леонкаваловим „Пајацима”, у Српском народном позоришту у Новом Саду. Ускоро је заблистао у улогама Белкореа у Доницетијевом „Љубавном напитку”, Енрика у Доницетијевој „Лучији од Ламермура”, Жермона у Вердијевој „Травијати”, Валентина у Гуноовом „Фаусту” и насловној улози у „Евгенију Оњегину” Чајковског.

Лучић је такође наступао као гост уметник у бројним великим оперским кућама. Дебитовао је у Холандској опери 2002. године у улогама Монфора и Марчела. Певао је у улози Жермона на свом првом наступу на Фестивалу у Прованси 2003, а исте године певао је у улози грофа Луне у Театру у Фиренци. Деби у Метрополитен опери остварио је 2006. године као Барнаба у Понкијелијевој „Ђоконди”, с Виолетом Урмани као Ђокондом, и под диригентском палицом Бертранда де Билија. Након тога, наступао је у Метрополитену и у улози Жермона, грофа Луне, као и у насловним улогама у „Магбету” и „Риголету”.

Синоћ је, након 30 година од првог наступа у Српском народном позоришту, новосадска публика у веома емотивном наступу опере „Риголето“, имала изузетну прилику да осети раскошни  таленат и уметнички сензибилитет Жељка Лучића.

Пријему у Покрајинској влади присуствовали су и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Александар Станков, управник Српског народног позоришта, и Дејан Савић, истакнути уметник и дирегент.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести