Мировић са полазницима Регионалне академије за креирање јавних политика

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас полазнике Регионалне академије за креирање јавних политика на основу чињеница – представнике државних администрација земаља Западног Балкана. 
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Реч је о школи коју организује Регионална школа за јавну управу – РЕСПА, у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике и Универзитетом у Новом Саду. 

У питању је пилот-пројекат у региону, чији је циљ даље јачање капацитета државних службеника у области планирања политика заснованог на доказима и продубљивање знања о методама и алатима који могу допринети ефикаснијем раду у том сложеном послу.

„Креирање јавних политика, односно осмишљавање мера које владе уводе као одговор на потребе друштва у областима које су јавни интерес, од огромног је значаја за све нас и за читаво друштво“, изјавио је Мировић.

Фото: Покрајинска влада

Према Мировићевим речима, суштина је у томе како да препознамо потребе грађана, како да их посматрамо као приоритет и како да кроз државне механизме реализујемо конкретне мере за испуњавање тих потреба и очекивања.

 „То није могуће уколико не укључимо најшири фронт свих који имају одговарајућу улогу, и уколико се не  анализирају практични ефекти мера и на основу тога не дефинишу нове политике“, рекао је председник Мировић и нагласио да је овакав начин креирања политика један од камена темаљаца демократског система.

Мировић је изјавио да се Покрајинска влада од 2016. године до данас држи управо тих приципа, и навео неколико примера који то потврђују.

„Приступили смо ревитализацији система здравствене заштите у Војводини, а претходно је то питање уведено у програм рада кога се Покрајинска влада до данас држи“, нагласио је Мировић.

Како је председник истакао, други циљ спровођења јавних политика јесте отварање нових радних места, као део укупног националног програма, али са значајним мерама подршке Покрајинске владе. Такође, у условима велике депопулације примењују се посебне мере, веома често јединствене у региону, с циљем да се зауставе негативне појаве у тој области.

„Када говоримо о процесу доношења одлука и препознавања потреба, веома је важно да елементарне принципе менаџмента применимо у политичком процесу,  да  почнемо да се понашамо као доносиоци одлука који разумеју те принципе“, рекао је Мировић и додао да су за то потребне изграђене институције са одговорним професионалним појединцима, који попут полазника ове академије надограђују своје знање да би могли да доносе одлуке у складу са потребама оних којима служе.

Пријему у Покрајинској влади присуствовали су представници државних администрација Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Албаније и Северне Македоније.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести