Мировић: Снага Војводине лежи у научним елементима (Видео)

НОВИ САД: Најважнија снага Војводине заправо лежи у научним и иновативним елементима и то је нешто што ће наредних година и деценија чинити окосницу њене снаге, рекао је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић.
OtvaranjeVeterinarskogUKampusu-BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Мировић је, отварајући Ветеринарску клинику на Пољопривредном факултету у Новом Саду, рекао је да је уређење клинике И лабораторије у оквиру ње, коштало висе од 23 милиона динара.

„На овај начин ми показујемо једну врсту нове политике, да заједнички инвестирамо  у развојне елементе на Универзитету у Новом Саду, инвестирамо и у друге исто тако развојне елементе, из дана у дан напредује научно-технолошко парк у оквиру Факултета техничких наука, а инвестира се и у комуналну инфраструктуру“, рекао је Мировић.

Додао да је све то могуће захваљујући рационалнијој политици, коју спроводи нова Покрајинска влада.

По његовим речима, Покрајинска влада приступа пођеднако сваком факултету у оквиру Универзитета, анализирају се њихове потребе, а након тога обезбеђују средства за приоритетне пројекте.

„Ветеринарска клиника на Пољопривредном факултету имаће и сопствене приходе, ово није улагање које ће бити само едукативног или научно-наставног карактера, већ ће бити отворено и за тржишну утакмицу и на тај начин ће и оправдати смисао улагања у њену изградњу“, казао је Мировић.

Војводина, каже, мора имати много више амбиција, као што су некада пре 15 година имали они који су основали Департман за ветеринарску медицину.

„Они су Департман основали са амбицијама да најбољи ветеринарски стручњаци подстакну заштиту и развој у овој области у Војводини, тако и ми сви данас морамо схватити да Војводина мора имати најбоље у свим областима, да она не сме да крије своје амбиције и то доказујемо и отварањем ове лабораторије“, додао је Мировић.

Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Декан Пољопривредног факултета Недељко Тица рекао је да је данас велики дан за Појопривредни факултет, јер је отворена ветеринарска клиника  на чијој су трогодишњој припреми за пуштање у рад заједно радили Покрајинска влада, секретаријати и факултет са сопственим средствима.

„Ова клиника је за нас изузетно важба, зато што омогућава после 15 година, од када је основан смер за ветеринарску медицину, да наши студенти имају најсевременију опрему, на основу које могу да вежбају практична знања и на основу које се стичу услови за Европску акредитацију Пољопривредног факултета у обасти медицинских наука“, рекао је Тица.

Он је подсетио да Пољопривредни факултет изводи наставу дуже од шест деценија и да поред наставе из техничко-технолошког поља, економског поља, од 2000. године развија наставу из ветеринарске медицине у оквиру медицинског поља.

Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

„Зато нам је ова клиника, која је изграђена уз подршку Покрајинске владе, нешто што нас обавезује да и у наредном периоду и остале лабораторије и клинике учинимо на таквом нивоу да наши студенти имају све оно што од њих данас тражимо,   не само теоријска, већ и практична знања, како би их одмах након завршетка студија применили у пракси“, казао је Тица.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести