Мировић уручио уговоре вредне 2,3 милијарде динара за капиталне пројекте

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је јуче уговоре за реализацију 36 пројеката на територији 29 градова и општина у Војводини, а укупна вредност тих уговора је 2,3 милијарде динара, имајући у виду новац који ће обезбедити Покрајина и локалне самоуправе.
Mirovic, dodela ugovora za nove kapitalne projekte-5, pokrajinska vlada
Фото: Pokrajinska vlada

Пројекти одобрени на конкурсима Управе за капитална улагања Војводине односе се на области саобраћајне инфраструктуре, локалног и регионалног економског развоја, водоснадбевања и заштите вода, предшколоског образовања, развоја спорта и енергетске ефикасности.

Мировић је истакао да тек предстоји реализација најважнијих пројеката, а између осталих то су изградња постројења за пијаћу воду у Новом Бечеју, реконструкција атлетске стазе у Зрењанину, као и реконструкција пута од Бача до Плавне.

“ Од јула 2016. године, преко Управе за капитална улагања уручили смо више од 150 уговора и немамо ниједан проблем, осим у дужини рокова – казао је Мировић. – Одустали смо само од једне инвестиције у Шиду у индустријској зони и више нигде немамо проблема, све је већ завршено – или су радови у току или су у току процедуре за реализацију уговора.”

Фото: апв

Поручио је представницима градова и општина којима су јуче уручени уговори за реализацију пројеката да све треба да раде транспарентно, професионално и у најкраћим могућим роковима да би до краја марта већ имали уговоре и увели извођаче у послове.

Општина Бачки Петровац добила је око 14 милиона динара за доградњу објекта „Вчиелка” у Кулпину

“ Не заборавите да на тај начин јачамо и грађевинарство у Војводини и подижемо индекс капиталне потрошње, који је претходних година био од 20 до 24 одсто новца који се инвестира у капиталне расходе у односу на укупан буyет, а ове године смо се приближили суми од 37-38 процената, и то ће бити трајно опредељење Владе до краја њеног мандата”, поручио је Мировић, најавивши нови конкурс Управе за капитална улагања АПВ који би требало да буде расписан почетком јула.

Он је нагласио да, осим пројеката који се рализују преко Управе за капитална улагања АПВ, Покрајинска влада учествује у реализацији и других капиталних пројеката, од којих су неки од националног значаја, осврнувши се на реконструкцију Гребенског пута на Фрушкој гори, који ће се реализовати у наредном периоду, а који није везан за поменути конкурс, изградњу туристичког комплекса „Летенка” на тој планини и изградњу нове зграде Радио-телевизије Војводине, која би, по његовим речима, требало да буде у потпуности завршена у касно пролеће 2019. године.

Фото: апв

Ако успемо да решимо Хетерленд у наредну годину дана и незавршену спортску халу у Инђији, онда мислим да смо обавили све оно за шта нас грађани плаћају (Игор Мировић)

У области водоснабдевања и зашитите вода, између осталих, 115 милиона додељено је за прву фазу изградње постројења за припрему пијаће воде у Новом Бечеју, док је око 87 милиона динара намењено за другу фазу изградње потамишког колектора.


Бач и Рума

На конкурсу у области саобраћајне инфраструктуре највише новца, 142 милиона динара, додељено је општини Бач за реконструкцију дела локалног пута до насеља Плавна, док је за реконструкцију главне улице у Руми опредељено 130 милиона динара


У области развоја спорта 120 милиона опредељено је за реконструкцију атлетске стазе у Зрењанину, а за прву етапу изградње спортске хале у Старим Бановцима намењено је 90 милиона динара.


Хетерленд за војвођанске предшколце

Говорећи и пројекту реконструкције дворца Хетерленд у Бочару, у општини Нови Бечеј, председник Покрајинске владе рекао је да је то једна од црних тачака које су наследили од претходне власти и да ће у наредних шест месеци бити урађена ревизија пројекта реконструкције тог објекта. Он наводи да би новим пројектом Хетерленд требало да буде нека врста излетишта с вишедневним смештајем за предшколску децу и ђаке првих и других разреда основне школе из Војводине.

„Осим спортске хале у Инђији, то је последња црна тачка из претходног периода из које излазимо. Уопште, напуштамо ту црну зону, што се може окарактерисати као позитивно јер сада имамо 161 уговор без иједне црне тачке, иједног проблематичног посла, и мислим да се то може окарактерисати као успешан период сарадње локалних самоуправа, владе на националном нивоу и нас. Ако успемо да решимо Хетерленд у наредну годину дана и незавршену спортску халу у Инђији, онда мислим да смо обавили све оно за шта нас грађани плаћају”, закључио је Мировић.


У циљу унапређења и модернизације инфраструктуре која доприноси повећању квалитета, ефикасности и релевантности система предшколског образовања и васпитања 45 милиона динара додељено је Новом Саду за завршетак објекта централне кухиње Предшколске установе „Радосно детињство”, чиме ће се, како је Мировић рекао, коначно, након осам година, решити проблем централне кухиње која неће снабдевати само вртиће већ и друге градске установе. Општина Бачки Петровац добила је око 14 милиона динара за доградњу објекта „Вчиелка” у Кулпину.


За спортски центар у Кули 175 милиона динара

Управа за капитална улагања на конкурсу за локални и економски развој највише новца определила је за прву фазу изградње спортског центра у Кули с пратећим садржајима – 175 милиона динара, док је за инфраструктурно опремање индустријске зоне у Сомбору намењено 75 милиона.


За пројекте који доприносе побољшању енергетске ефикасности Бела Црква добила је 26 милиона за јавно осветљење Језерске улице и индустријске зоне, док је око десет милиона динара намењено за адаптацију електроенергетске инфраструктуре приступног пута и окружења манастира Беочин, манастира Раковац и туристичког насеља Дунав у Беочину.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести